latinica  ћирилица
20/05/2020 |  15:40 ⇒ 15:41 | Autor: SRNA

Dačić: Četiri susjedne zemlje još nisu odgovorile o otvaranju granica

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Srbija nezavisno od svega donijela odluku da otvori svoje granice od 1. juna za četiri susjedne zemlje, ali da one još nisu odgovorile da li i državljani Srbije mogu da putuju tamo.
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

On je napomenuo da će od 1. juna biti otvorene granice sa Sjevernom Makedonijom, Albanijom, BiH i Crnom Gorom.

- Ideja je bila da se dogovorimo da sa ove četiri zemlje imamo sistem otvorenih granica i da testiranje nije potrebno, kao ni izolacija. To će stupiti na snagu od 1. ili 15. juna - rekao je Dačić za TV Prva.

On je dodao da za putovanja nisu potrebni nikakvi dodatni dokumeti, već samo pasoš.

- Njihovi građani mogu da ulaze slobodno, a oni treba da odgovore nama na to da li i naši mogu da idu tamo. Јoš nisu odgovorili. Mi prednjačimo u tome da iniciramo, guramo taj proces da se što više otvaraju granice - naveo je Dačić.

On je rekao da će sa nekim državama granice biti otvorene od 1. juna, dok će sa drugima to biti slučaj od 15. juna.

Dačić je rekao da Rumunija neće biti u ovom prvom krugu jer ima političku krizu i tek treba da riješi probleme u parlamentu.

- Predsjednik Bugarske je najavio za početak juna sastanak, gdje će pozvati, na prvi živi sastanak, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i dvojicu premijera, Grčke i Rumunije. Kada je riječ o Grčkoj i Bugarskoj sa njima će verovatno od 15. juna biti potuno otvorena granica za sva putovanja - kaže Dačić.

On je napomenuo da počinje turistička sezona i da će svi brzo raditi na tome da se otvore granice za turiste.

O dolasku stranaca u Srbiju, Dačić je ponovio da neće biti potrebne dozvole i testovi za ulazak u Srbiju, ali da o tome tek treba da odluči Vlada Srbije, ali da je namjera da se otvaraju granice.

- Lako je kada postoji avionska linija, ali ako je put kolima ili drugim prevoznim sredstvom, potrebno je da se javite našim ambasadama u zemljama preko kojih prelazite, da javite da dolazite u Srbiju, a sam ulazak u našu zemlju nije nikakav problem - istakao je Dačić.