latinica  ћирилица
20/05/2020 |  16:27 ⇒ 16:29 | Autor: SRNA

Todorović: Ozdravilo više od polovine zaraženih

Direktor banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović rekla je da je u Banjaluci od početka epidemije zabilježeno 577 lica pozitivnih na virus korona, od kojih je ozdravilo više od polovine, odnosno 304.
Nevena Todorović - Foto: RTRS
Nevena TodorovićFoto: RTRS

- U posljednjih nekoliko dana imamo manji broj pacijenata sa temperaturom i akutnim respiratornim tegobama. Prosjek pozitivnih lica na virus za prošlu sedmicu je 5,5, a u ovoj oko četiri - rekla je Todorovićeva na konferenciji za novinare nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

Todorovićeva je rekla da Dom zdravlja Banjaluka trenutno radi sa 50 odsto svojih kapaciteta i usaglašeno sa Univerzitetskim kliničkim centrom Republike Srpske.

- Prijem i pregled pacijenata se obavlja uz stroge higijenske mjere jer se ne smije dozvoliti povećanje broja oboljelih od virusa među zdravstvenim radnicima i pacijentima - naglasila je Todorovićeva.

Ona je rekla da je banjalučki Dom zdravlja od ponedjeljka, 18. maja, počeo sa sistematskim pregledima djece koja se upisuju u prvi razred osnovnih škola, kao i sa pozivima građana na mamografske, ultrazvučne i rentgenske preglede, u skladu sa težinom njihovih oboljenja i potrebama.

- Počelo je i pružanje stomatoloških i usluga iz oblasti ortodoncije - rekla je Todorovićeva i pozvala građane da i dalje poštuju mjere nadležnih institucija u vezi sa virusom korona.