latinica  ћирилица
20/05/2020 |  16:29 ⇒ 23:14 | Autor: RTRS

Dodik: Izvršiti raspodjelu sredstava MMF-a u skladu sa dogovorom (VIDEO)

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da postoje svi uslovi za raspodjelu sredstava MMF-a i da bi to trebalo konačno da bude učinjeno.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je nakon sastanka sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koji je održan u Istočnom Sarajevu, rekao da su ispoštovane sve procedure, ali da su sredstva još uvijek blokirana jer se u Federaciji BiH ne poštuje dogovor o raspodjeli.

Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, podsjetio je da prema tom dogovoru, 38 odsto sredstava pripada Republici Srpskoj, 62 odsto Federaciji, te da oba entiteta po pola procenta izdvajaju za distrikt Brčko. 

On je istakao da guverner Centralne banke BiH nema nijedan razlog da sredstva ne raspodijeli u skladu sa Pismom namjere koje je usvojio Fiskalni savjet, a prethodno svi nivoi vlasti u BiH.

- Mislimo da je ovo nepotrebno i da dodatno usložnjava odnose u BiH i da BiH gubi kredibilitet jer je novac tražila hitno a on sada stoji blokiran - istakao je Dodik i pozvao Centralnu banku da izvrši raspodjelu sredstava.

On je napomenuo da i drugi plasmani sa EU prate sredstva MMF-a, te da postoji problem ako ona ne dođu do krajnjeg korisnika.

Dodik je rekao da Parlamentarna skupština BiH treba da predstavlja skupštine i parlamente sa drugih nivoa, ali da pokušava da uradi nešto što nije po Ustavu.

- Osnovna zloupotreba je vezana za Centralnu izbornu komisiju. Postoje sredstva koja se mogu odobriti iz privremenog aranžamana za održavanje lokalnih izbora, ali je problem nelegalno izabrana Komisija - dodao je on.

Prema njegovim riječima, nije poštovano nekoliko stvari koje predviđa zakon, prije svega, konkrus za članove Komisije, situacija da se biraju oni koji nisu politički angažovani, te da CIK koji je u mandatu ne može da ode sa pozicije sve dok se ne implementiraju zadnji rezultati izbora, a to nije urađeno u FBiH.

- Izbori se trebaju održati u legalnoj i legitimnoj atmosferi, a to nije atmosfera u kojoj imate nelegitimno izabranu Komisiju. Spekulacije idu za tim da imate politički motivisanu Komisiju koja će služiti jednoj politici ili politkama kako bi mogli da bez ikakvih osnova kreiraju sam izborni rezultat, što je krajnji cilj - naveo je Dodik.

On je istakao da sredstva nisu problem, već da je problem Centralna izborna komisija, te dodao da su sudovima upućene primjedbe zbog nezakonitog izbora članova Komisije i da se čeka njihova odluka.

Govoreći o odnosima SNSD-a i HDZ-a, Dodik je ocijenio da ove dvije stranke imaju dobru saradnju i da otvoreno razgovaraju o svim problemima, pri čemu je istakao određene loše i neprihvatljive poteze Parlamentarne skupštine BiH, poput nelegalnog izbora članova Centralne izborne komisije.

Prema njegovim riječima, ukoliko CIK ne bude konstituisan u skladu sa zakonom, veoma je upitno ne samo održavanje lokalnih izbora, nego i donošenje budžeta institucija BiH.

Dodik je naveo da je razgovarao i sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem o funkcionisanju Savjeta ministara i imenovanjima u određenim institucijama i agencijama na nivou BiH, poput Agencije za istrage i zaštitu BiH i Regulatorne agencije za komunikacije BiH, odnosno o deblokadi tih procesa.

Lider SNSD-a rekao je da odnose sa HDZ-om ne mogu pokvariti ni turbulencije u Livanjskom kantonu.