latinica  ћирилица
20/05/2020 |  17:04 ⇒ 17:05 | Autor: SRNA

Crna Gora: Registrovan importovani slučaj infekcije

Institut za javno zdravlje Crne Gore je od prethodnog presjeka na virus korona analizirao 164 uzorka, među kojima je utvrđen jedan pozitivni nalaz koji se vodi kao importovani slučaj.

- Rezultati ponovljenih testiranja bili su negativni, što ukazuje da je, najvjerovatnije, riječ o infekciji koja je bila u završnoj fazi, sa relativno malim brojem virusnih kopija, čime je potencijalna zaraznost pacijenta minimalna - saopšteno je iz Instituta.

U saopštenju je navedeno da su zbog prisutnog, iako objektivno malog epidemiološkog rizika, osobe koje su bile u kontaktu sa oboljelim identifikovane i preventivno smještene u samoizolaciju.

- Njihovo stanje uz periodično uzorkovanje će se pratiti u narednim danima, dok se dalje epidemiološko istraživanje nastavlja - navedeno je u saopštenju.

Iz Instituta su naveli da je na osnovu rezultata utvrđeno da su se oporavila dva zaražena, tako da je broj trenutno oboljelih u Crnoj Gori jedan, i to u Gusinju.

U Crnoj Gori su od početka epidemije registrovane 324 osobe zaražene virusom korona, oporavilo ih se 314, a preminulo devet.