latinica  ћирилица
20/05/2020 |  19:51 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Srpska pozdravlja odluku Tužilaštva BiH da istraži okolnosti oko migranata iz Pakistana (VIDEO)

Zvaničnici Srpske i stručnjaci za bezbjednost pozdravljaju odluku Tužilaštva BiH, da istraži okolnosti pod kojim državljani Pakistana masovno ulaze u Bosnu i Hercegovinu.
Migranti (Foto:www.rtvhit.com) -
Migranti (Foto:www.rtvhit.com)

Ponavljaju da Srpska, ni pod pritiscima, neće dozvoliti osnivanje migrantskih centara na svojoj teritoriji. Podržavaju prijedlog o deportaciji ilegalnih migranata iz Federacije.

Tužilaštvo BiH u najkraćem roku treba da okonča istragu o 3.000 državljana Pakistana, za koje postoji sumnja da su sa lažnim vizama ušli u BiH, kaže srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Brinu ga bošnjačke strukture, koje osporavaju upozorenja ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića.

- Ne želimo da budemo dio prevare koja očigledno postoji sa stanovišta bošnjačke političke elite, koja dozvoljava da njihov predstavnik, to jest ambasador izdaje lažne vize i ubacuje ovdje migrante koji postaju sve veći problem. Što se mene tiče i srpske strane, mi smo za hitnu i bezuslovnu deportaciju svih migranata iz BiH - izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Odluku Tužilaštva pozdravlja i dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić. Saglasan je i sa Radončićevim prijedlogom da Pakistanci koji ne otkriju identitet budu uhapšeni. Podsjeća na nemoć institucija, prilikom nedavnog privođenja osmorice Pakistanaca, koji su nezakonito prešli granicu na Drini.
 
- Priveli ih, predali Službi za strance, obavijestili Tužilaštvo. I, kakav je krajnji ishod? Šta će uraditi Služba za strance? Evidentirati ih i ostaviti u BiH. Stvari se ne rješavaju i zato je ovaj prijedlog gospodina Radončića interesantan - naglasio je Ćeranić.

Ovaj problem treba rješavati dogovorom sa Pakistanom, kaže Ćeranić. Ipak, sumnjičav je jer ta država za sebe želi povlašćen položaj.

- Indija ima kooperativan odnos i prihvata svoje državljane, iako ih je malo u BiH. Za razliku od nje, odnos zvaničnih institucija Pakistana prema pitanju broja njihovih državljana u BiH je zabrinjavajući i pokazuje da se radi o državnom pokroviteljstvu nad migrantskom krizom - rekao je Ćeranić.

Iz Tužilaštva BiH saopštili su da analiziraju izvještaj Granične policije, u vezi sa izdavanjem viza državljanima Pakistana, da su izuzeli određenu dokumentaciju i da obavljaju provjere u BiH i inostranstvu.