X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
20/05/2020 |  21:16 ⇒ 21/05/2020 | 06:52 | Izvor: RTRS

Narodna skupština Srpske i sutra o ukidanju vanrednog stanja (VIDEO)

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske završili su današnje zasjedanje i raspravu o Prijedlogu odluke o ukidanju vanrednog stanja u Srpskoj nastaviće sutra.
Posebna sjednica NSRS (Foto: NSRS) -
Posebna sjednica NSRS (Foto: NSRS)

U popodnevnom dijelu zasjedanja, poslanicima i zvaničnicima Srpske na sjednici se pridružio i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Poručuje da Narodna skupština treba da usvoji i zaključak u kome se kaže da je aktivnost koju je preduzela Republika Srpska u borbi protiv virusa korona bila na visokom nivou zaštite stanovništa Srpske, njenih materijalnih i drugih interesa.

Vlast je radila maksimalno u interesu građana i Republike Srpske u borbi protiv pandemije, kaže premijer Radovan Višković.

- Ljudi iz Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) nemaju nijednu primjedbu na ono što je radila vlast Republike Srpske u protekla dva mjeseca - rekao je Višković.

I u popodnevnom dijelu skupštinskog zasjedanja nastavljeno je u sličnom tonu. Pojedini poslanici opozicije kritikovali su rad institucija Srpske u vrijeme pandemije virusa korona ,vlast iznosila šta je sve urađeno da se zaštiti život građana i spasi ekonomija.

Neki opozicioni poslanici pitali su zašto nisu uključeni u štabove u vanrednoj situaciji.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović napominje da je o tome razmišljala, ali kako kaže shvatila je da bi opozicija u tom trenutku bila beskorisna.

- Da vas uključujem, procijenila sam da biste mi otežali posao kao predsjedniku Republike. Procijenila sam da biste opstruisali donošenje dobrih rješenja za privredu i građanje. Procijenila sam da biste bili štetni po interese zdravstva i zdravstvenog sektora, procijenila sam da biste opstruisali donošenje uredbi kojima se omogućava provođenje nastavnog procesa u oblasti osnovno, srednjeg i visokog obrazovanja - navela je Cvijanovićeva.

Prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika je da Narodna skupština usvoji zaključak u kome navodi da nije bilo greške u vanrednom stanju.

- Narodna skupština treba da usvoji i zaključak u kome se kaže da je aktivnost koju je preduzela Republika Srpska u borbi protiv virsa korona bila na visokom nivou zaštite stanovništa Srpske, njenih materijalnih i drugih interesa, te da je pokazala sposobnost da možemo sami obezbijediti sve što je potrebno - kazao je Dodik.

U prijepodnevnom dijelu zasjedanja najveći dio obraćanja predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović posvetio je objašnjenju da vanredno stanje nije značilo marginalizaciju uloge najviše zakonodavne institucije.

- Niti je na bilo koji način umanjena njena ustavna uloga jer je NSRS svojom odlukom, odnosno mi narodni poslanici smo uveli to vanredno stanje svojom odlukom, što znači da to pravo niko drugi nije uzurpirao - kaže Čubrilović.

Narodna skupština raspravu o ukidanju vanrednog stanja nastavlja sutra u 10 časova.

Povezane vijesti: 

Posebna sjednica NSRS: Stečeni uslovi za ukidanje vanrednog stanja (VIDEO)