latinica  ћирилица
20/05/2020 |  22:06 ⇒ 22:10 | Autor: SRNA

Maribor drugi put zabranio koncert Tompsona

Mariborska opštinska uprava drugi put je zabranila koncert hrvatskog kontroverznog pjevača Marka Perkovića Tompsona, koji je u Mariboru trebalo da bude održan prije tri godine, ali je na preporuku policije zabranjen, piše zagrebački Večernji list.
Maribor (Foto: zdus.si) -
Maribor (Foto: zdus.si)

Nakon što je koncert prvi put zabranjen, organizator Milan Trol žalio se slovenačkom Upravnom sudu, koji je prošle godine žalbu prihvatio i predmet poslao na ponovno odlučivanje. A onda je mariborska opštinska uprava u ponovljenom postupku donijela istu odluku, koju je ovaj put i iscrpno obrazložila, navodi list.

Opštinska uprava na 55 stranica odluke navodi opsežna objašnjenja policije i Evropola, nudeći i svoj pogled na istoriju ustaštva u Drugom svjetskom ratu, javljaju slovenački mediji.

Uprava je u ponovljenom postupku pozvala policiju da dopuni prijedlog za zabranu koncerta sa dokazima da Tompson veliča ustaštvo, kao i odlukama Kanade, Holandije, Švajcarske i Austrije, za koje policija navodi da su ranije zabranile Tompsonove nastupe.

Policija je u odgovoru priložila snimke Tompsonovih nastupa i dokumentaciju o incidentima i uzvikivanju ustaškog pozdrava na nastupima, odgovore drugih evropskih država, kao i odluke hrvatskih sudova u sličnim primjerima, stav u predmetu fudbalera Јosipa Šimunića Evropskog suda za ljudska prava /koji je odbio tužbu Šimunića protiv države Hrvatske jer je osuđen zbog ustaškog pokliča "Za dom spremni!" 2013. godine/ i mišljenje hrvatske pravobraniteljke.

Opštinska uprava je od Muzeja narodnog oslobođenja u Mariboru zatražila podatke o ustaškom pokretu i logoru Јasenovac, o kojem je pjevao kontroverzni pevač, a muzej je dostavio podatke o slovenačkim žrtvama tog logora.

Policija u svom odgovoru zaključuje da bi Tompsonov koncert u Mariboru bez dileme ugrozio ljudska prava etničkih zajednica - Srba, Roma i Јevreja - koje su u relativno velikom broju prisutne u Mariboru, prenosi Večernji list.