latinica  ћирилица
21/05/2020 |  07:15 ⇒ 12:48 | Autor: SRNA

Obilježavanje 28 godina od osnivanja romanijskih brigada

Na Sokocu će danas biti obilježeno 28 godina od osnivanja romanijskih brigada Vojske Republike Srpske, najavljeno je iz opštinske Boračke organizacije.
Vojska Republike Srpske - Foto: RTRS
Vojska Republike SrpskeFoto: RTRS

Obilježavanje će početi služenjem parastosa, a potom će biti položeni vijenci kod Centralnog spomenika na Sokocu, na kome su upisana imena 1.250 boraca poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Sokolac Miladin Gašević rekao je Srni da je Prva romanijska pješadijska brigada proistekla iz 216. Brdske brigade sa komandom na Han Pijesku i da je bila na ratištima širom bivše Јugoslavije do izbijanja rata 1992. godine u BiH.

Druga romanijska motorizovana brigada osnovana je 21. maja 1992. godine na Sokocu i taj dan se obilježava kao Dan romanijskih brigada, koje su prošle sva ratišta u proteklom otadžbinskom ratu.

Prva Romanijska pješadijska brigada odlikovana je Medaljom Petra Mrkonjića, a Druga romanijska motorizovana brigada Odrednom Nemanjića.

Obilježavanju Dana romanijskih brigada prisustvovaće porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi, demobilisani borci, predstavnici grada Istočno Sarajevo, opština i opštinskih boračkih organizacija romanijske regije.