latinica  ћирилица
21/05/2020 |  10:13 ⇒ 12:33 | Autor: SRNA

Odžak planira deponiju u najvećoj srpskoj povratničkoj zajednici

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a iz Odžaka Damir Ivetić rekao je danas Srni da opštinske službe Odžaka predlažu da u najvećoj srpskoj povratničkoj zajednici u mjesnoj zajednici Novi Grad bude otvorena deponija smeća, što je prema njegovom mišljenju posljednji u nizu poteza etničkog čišćenja Srba sa tih prostora.
Damir Ivetić - Foto: SRNA
Damir IvetićFoto: SRNA

- Najoštrije osuđujem ovakav prijedlog i smatram da je on krajnje licemjeran i bezobrazan jer, prije svega, ugrožava opstanak Srba i sprečava eventualni povratak na ove prostore - naveo je Ivetić.

On je istakao da mjesna zajednica Novi Grad nema riješeno pitanje snabdijevanja vodom, te da je, osim ekološke katastrofe, koju bi buduća deponija izazvala, dodatni problem voda za piće, kojom se ovo stanovništvo isključivo snabdijeva iz arteskih bunara.

Ivetić je najavio da će u što kraćem roku biti održan sastanak najužeg rukovodstva SNSD-a i stranaka na vlasti o ovom pitanju.

On je poručio da Srbi iz Posavskog kantona neće dozvoliti da im se dogodi "selo Lipa" jer su ubijeđeni da je, kako je naglasio, u pitanju sinhronizovana politika istrebljenja Srba iz Federacije BiH.

Ivetić je podsjetio da je u mjesnoj zajednici Novi Grad, kod Odžaka, u proteklom ratu bio drugi po veličini logor za Srbe na cijeloj teritoriji BiH.

- Srpsko stanovništvo je protjerano sa ovih krajeva i od nekadašnjih 7.500 Srba sada na cijeloj opštini živi oko 500. Nastavak opstrukcije ovog najvećeg povratničkog mjesta i zatiranja srpskog identiteta jeste i prisvajanje naziva i teritorije mosta preko rijeke Save na Koridoru `Pet ce`, što je aktuelna vlast prekvalifikovala kao `most Svilaj` iako je on na srpskoj zemlji - naveo je Ivetić.

On je dodao da su gotovo svakodnevni primjeri koji ukazuju koliko je loš položaj Srba na području Posavskog kantona, u koje spada i eventualna deponija koja bi bila udaljena svega 70 metara od prvih kuća, a od centra sela oko 400 metara vazdušnom linijom.