latinica  ћирилица
21/05/2020 |  12:24 ⇒ 12:27 | Autor: SRNA

Anđelković: Grubo gaženje istine o genocidu nad srpskim narodom

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je danas Srni da se u Prijedlogu rezolucije o poštovanju žrtava ustaškog režima, koji je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, grubo gazi istina o genocidu nad srpskim narodom i da je neshvatljivo da je bilo koji političar iz Republike Srpske tako nešto mogao da podrži.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

Anđelković je ocijenio da, kada je riječ o plasiranju laži o Drugom svjetskom ratu i kada je u pitanju relativizacija genocida nad srpskim narodom, nijedan srpski politički subjekat, bilo na vlasti ili u opoziciji, ne bi smio da kalkuliše sa stanovišta partijskih interesa.

- To je tema gde mora da postoji jedinstvo i nacionalna sloga, jer nedopustivo je dobijati bilo kakve poene na grobovima predaka i stotinama hiljada naših sunarodnika - rekao je Anđelković.

On je ukazao da se u rezoluciji grubo gazi istina i ustaški genocid nad srpskim narodom, koji je bio etnički i vjerski motivisan, te podvodi pod priču o žrtvama antifašista.

- Naprosto, ustaše su uništavale Srbe nezavisno od ideološkog konteksta, radilo se o klasičnom pokušaju genocida - istakao je Anđelković.

On je poručio da se zato rezolucija, zanemarujući tu istinu, na drastičan način nekorektno odnosi prema prošlosti i srpskom narodu, te da je neshvatljivo da je bilo koji političar iz Republike Srpske tako nešto mogao da podrži ili predloži.

- Јedna stvar je težnja ka pomirenju, jedna stvar je pokušaj da se stvari primire, ali ne smemo prihvatiti da žrtvujemo istorijsku istinu o zločinima koji su nad nama izvršeni - zaključio je Anđelković.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog rezolucije o poštovanju žrtava ustaškog režima u kojem se nigdje ne ističe genocid nad Srbima, nego eufemistički pominju "značajan broj žrtava iz BiH“.

U rezoluciji se naglašava i "antifašistička tradicija građana BiH - Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih", pri čemu su "Srbi i ostali" stavljeni na posljednje mjesto.

Za ovaj prijedlog - koji je podnio poslanički klub Naša stranka - Nezavisni blok Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut - glasali su poslanici PDP-a i SDS-a, a amandmani SNSD-a nisu usvojeni.