X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
21/05/2020 |  12:55 | Izvor: SRNA

Uslovi povoljni za poljoprivredne radove

Agrometeorološki uslovi uglavnom pogoduju obavljanju poljoprivrednih radova na otvorenom, mada će, zbog povremenih pljuskova i kiše, biti stvoreni i povoljni uslovi za pojavu biljnih bolesti, navodi se u sedmičnom agrobiltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Poljoprivredni radovi - Foto: RTRS
Poljoprivredni radoviFoto: RTRS

Stanje ozimih usjeva je nešto lošije nego što bi trebalo da bude u ovom periodu vegetacije, što je posljedica nedostatka padavina prvih proljećnih mjeseci.

U prethodnoj sedmici preovladavali su uglavnom povoljni toplotni uslovi za razvoj, kako ozimih žita, tako i za nicanje i rast jarih usjeva.

Povremene padavine tokom sedmice donekle su ublažile posljedice suše iz proljećnog perioda, ali za optimalne uslove vlažnosti i podmirivanje potreba usjeva za vodom potrebne su nove padavine.

Sušni uslovi najviše štete su nanijeli ozimim žitima koja se nalaze u intenzivnim fazama porasta.

U područjima gdje je zabilježen manji priliv padavina otežano niču posijani proljećni usjevi.

Toplo i sunčano vrijeme povoljno je uticalo na aktivnost insekata štetočina. Na usjevima ozime pšenice registrovano je prisustvo imaga žitne pijavice, a u usjevima krompira uočeno je prisustvo imaga i jajnih legala krompirove zlatice.

U voćarskim kulturama registrovano je prisustvo jaja jabukovog, šljivinog i breskvinog smotavca.

U toku je početak izleganja larvi prve generacije ove štetočine, a u zasadima kruške primijećena su imaga položenih jaja i izleženih larvi obične kruškine buve.

U toku je početak izleganja larvi prve ljetne generacije, dok u usjevima ozime pšenice i ječma može doći do fuzarioze klasa.

Što se tiče biljnih bolesti u zasadima jabuka koji se nalaze u fazi cvjetanja dospjele padavine tokom sedmice dovele su do čađave pjegavosti i bakteriozne plamenjače jabučastog voća.

U zasadima koštuničavog voća sa prvim padavinama postoji rizik od infekcije biljnog tkiva prouzrokovačem šupljikavosti i pjegavosti lista koštuničavog voća.

Kod ratarskih kultura u uslovima povoljne vlažnosti može doći do fuzarioze klasa.