latinica  ћирилица
21/05/2020 |  13:27 ⇒ 13:28 | Autor: RTRS

Stvoreni uslovi za nastavak upisa prvačića

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske procijenilo je da su stvoreni uslovi za nastavak procedure upisa djece u prvi razred osnovne škole, imajući u vidu povoljniju epidemiološku situaciju i mjere prevencije i zaštite od virusa korona koje preporučuju nadležne institucije.
Ministarstvo prosvjete i kulture - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kultureFoto: RTRS

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obavijestilo je osnovne škole da mogu zakazivati termine testiranja djece dorasle za upis u prvi razred, kako bi, nakon završenih sistematskih pregleda, procedura upisa učenika u prvi razred bila završena u redovnim okvirima upisa.

Iz ovog ministarstva je saopšteno da će škole prvo uspostaviti saradnju sa nadležnim zdravstvenim ustanovama koje vrše sistematske preglede djece, te na osnovu informacija o terminima sistematskih pregleda, zakazivati termine za testiranje djece u školama, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva naglašavaju da su škole obavezne da prilikom organizovanja testiranja strogo vode računa o svim preporukama i mjerama zaštite koje su izdale nadležne institucije, kao i da prilikom zakazivanja termina za testiranje vode računa o vremenskom razmaku između dva testiranja radi potrebnog dezinfikovanja radnog prostora, te kako bi se izbjegla gužva i mogućnost kontakta sa drugim licima svela na minimum.

U saopštenju se navodi da će roditelji blagovremeno biti obaviješteni o terminima testiranja djece, kao i o svim potrebnim mjerama zaštite koje su dužni poštovati prilikom dovođenja djece na testiranje.

U okviru procedure upisa učenika u prvi razred, osnovne škole su do sada obavile evidentiranje djece dorasle za upis u prvi razred prema definisanim upisnim područjima, a prema ranijoj preporuci Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, podsjeća se u saopštenju.