X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
21/05/2020 |  13:32 | Izvor: SRNA

Mazalica: Izdajnik srpskog naroda svako ko pristane na ovakav tekst

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštni Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je Srni da je izdajnik svog naroda svaki Srbin koji pristane na bilo kakav tekst rezolucije u kojem se ne navodi da su Srbi dali najveći doprinos antifašističkoj borbi i da je nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ izvršen genocid.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

Mazalica je naveo da je Prijedlog rezolucije o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koji je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, najobičnija podvala i pranje predstavnika onih naroda čiji su preci dali najveći doprinos upravo u ustaškom režimu NDH.

- Minimizira se činjenica da su Srbi dali najveći doprinos antifašističkoj borbi i da je nad Srbima izvršen genocid u NDH i sve ispod te dvije teze je izdaja - rekao je Mazalica.

On je naveo da rezolucija ne govori o ustaškom režimu, već o fašističkom režimu i pokretima.

- Režim NDH nije bio pokret, to je bio državni projekat istrebljenja Srba na području NDH. U Drugom svjetskom ratu se na području NDH desio genocid nad Srbima, što nigdje nije spomenuto - naveo je Mazalica.

Prema njegovim riječima, u rezoluciji je uopšteno pomenuto da se desio zločin.

- Kad je u pitanju antifašistička tradicija, Srbi su stavljeni nakon Bošnjaka i Hrvata. Nakon Bošnjaka koji nisu postojali kao narod tokom Drugog svjetskog rata - rekao je Mazalica.

Mazalica je podsjetio da je od prvih osam divizija Narodno-oslobodilačke borbe /NOB/ pet bilo sa područja Bosanske Krajine, gdje su živjeli Srbi, te da je Јosip Broz Tito 1942. godine priznao Adilu Zulfikarpašiću da ne može voditi antisrpsku politiku s obzirom na to da više od 95 odsto partizana čine Srbi.

- Ta rezolucija predstavlja grubo minimiziranje učešća Srba u antifašističkom pokretu, predstavlja grubo minimiziranje onoga što se Srbima desilo u Drugom svjestkom ratu, a to je genocid. Srbi se stavljaju u istu ravan sa onima koji nisu pretrpjeli velika stradanja u projektu istrebljenja Srba, Јevreja i Roma - poručio je Mazalica.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je juče rezoluciju o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta. U prijedlogu ovog dokumenta se nigdje ne ističe genocid nad Srbima, nego eufemistički pominju "značajan broj žrtava iz BiH“.

U prijedlogu rezolucije se naglašava "antifašistička tradicija građana BiH - Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih", pri čemu su "Srbi i ostali" stavljeni na posljednje mjesto.

Za prijedlog rezolucije - koji je podnio poslanički klub Naša stranka - Nezavisni blok Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut - glasali su poslanici PDP-a i SDS-a, a amandmani SNSD-a nisu usvojeni.