latinica  ћирилица
21/05/2020 |  13:42 ⇒ 15:10 | Autor: SRNA

Višković: Vanredno stanje je bilo potrebno

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas da je vanredno stanje trebalo Srpskoj zbog pandemije virusa korona, ali da su stečeni uslovi za njegovo ukidanje.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Ne bih želio da ovu tačku dnevnog reda završimo, a da ode pogrešna poruka prema građanima kako smo, prema mišljenju poslanika PDP-a Igora Crnatka i ove partije, mogli proći bez vanrednog stanja. Ovakvo stanje je trebalo Srpskoj - rekao je Višković u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je podsjetio da Vlada i Ministarstvo zdravlja Republike Srpske nisu mogli pomoći finansijski zdravstveni sektor bez određenih korekcija i odluka.

- Nismo mogli, bez Fonda solidarnosti, isplatiti doprinose za mart i plate, nismo mogli zdravstvenom sektoru dati 100 miliona KM u posljednja dva mjeseca jer budžetom nije bilo planirano. Mogli smo to uraditi donošenjem 19 uredbi sa zakonskom snagom, što je bilo značajno i za pomoć privredi - naveo je Višković.

Reagujući na tvrdnje šefa Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Miladina Stanića da "ne zna šta priča", Višković je rekao da je Stanić imao ogromnu korist od robnih rezervi.

- Držali ste pšenicu i kukuruz u robnim rezervama, pa ste u vrijeme potražnje prodavali, a nakon žetve namirivali sve. Možda ste se tako i obogatili, ali znate kako se u narodu kaže, nemojte me samo pitati kako sam zaradio prvi milion, a za sve ostalo ću podnijeti izvještaj - rekao je Višković.