latinica  ћирилица
21/05/2020 |  14:24 ⇒ 14:24 | Autor: SRNA

Stevandić: Poslanici SDS-a i PDP-a izvršili političko samoubistvo

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da su poslanici SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u političkom smislu izvršili samoubistvo podrškom Rezoluciji o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta.
Nenad Stevandić - Foto: SRNA
Nenad StevandićFoto: SRNA

- Žao mi je što su poslanici SDS-a i PDP-a, koji su podržali naše amndmane i glasali za njih, glasali za rezoluciju, iako su ti amandmani oboreni zbog bošnjačke većine. Oni su glasali za rezoluciju koja je isključivala amandmane koje su oni podržali. To je u političkom smislu samoubistvo i potpuno nekorektno. Bolje bi im bilo da ništa ne komentarišu nego da pokazuju koliko su se nezrelo ponijeli - rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

Stevandić, koji je i šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dodao je da su u amandmane uvrstili dio koji je vezan za rezoluciju koju je 2015. godine usvojila Narodna skupština Republike Srpske, a koja se zasniva na dokumentima ustaške vlasti u kojima piše da je politika NDH istrebljenje po sistemu trećinu Srba, Јevreja i Roma pobiti, trećinu pokrstiti, a trećinu protjerati.

- Mi smo prepisali to što je navedeno u aktima NDH. NDH nije bila usmjerena protiv muslimana i opštepoznata činjenica je da je veći broj muslimana poginuo u vojsci NDH, nego u partizanima. S obzirom na to da rezolucija ne pominje Srbe, Јevreje i Rome koji su najveće žrtve, mi nismo htjeli da učestvujemo u njenom usvajanju - pojasnio je Stevandić.

Prema njegovim riječima, to je bio performans sarajevske čaršije i izraz njihovog odnosa prema Hrvatima.

- Sa tako krupnom temom kao što je genocid se ne može politički eksperimentisati kao što se radi u Sarajevu i mi nismo htjeli učestvovati u toj vrsti kompromitovanja rezolucije koju je donijela Narodna skupština i koja je upućena parlamentima širom Evrope. Zbog toga smo bili uzdržani ili protiv - naglasio je Stevandić.

Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta dobila je juče podršku poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Predlagači usvojene rezolucije su poslanici Naše stranke i Nezavisnog bloka Damir Arnaut, Predrag Kojović, Aida Baručija i Mirjana Marinković Lepić.