latinica  ћирилица
21/05/2020 |  14:35 ⇒ 14:35 | Autor: SRNA

Umičević: Vlada uplatila minimalne plate za sve radnike Beme

Vlada Republike Srpske uplatila je minimalne plate i doprinose za svih 1.100 zaposlenih u banjalučkoj fabrici obuće "Bema" za april, tokom kojeg fabrika nije radila, saopšteno je iz ove firme.
Marinko Umičević - Foto: RTRS
Marinko UmičevićFoto: RTRS

- Nisam ni sumnjao u obećanje /srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada/ Dodika i premijera Srpske /Radovana/ Viškovića, te im ovom prilikom zahvaljujem za brigu o ovako velikoj fabrici tokom nesreće koja je zadesila sve nas. Zahvaljujem i Poreskoj upravi Republike Srpske i /ministru finansija Srpske/ Zori Vidović, koji su učestvovali u ovom procesu - rekao je tehnički direktor Beme Marinko Umičević.

On je istakao da za 16 godina rada plata u Bemi nije zakasnila nijedan jedini dan, te da su svi doprinosi i porezi plaćani redovno, kao i sve obaveze prema dobavljačima.

U saopštenju se navodi da je Bema tokom aprila imala gubitak od 1,5 milion KM za 26 dana, koliko se nije radilo.

- Proces proizvodnje je zaustavljen zbog incidenta koji su prouzrokovali predsjednik gradskog odbora PDP-a Draško Stanivuković i njegov kolega Ivan Begić, a dijelom zbog nedostatka repromaterijala. Nadam se da se situacija zaustavljanja proizvodnje neće ponoviti u budućnosti, te da će sve teći kako smo navikli, a da će se plate zarađivati - kaže Umičević.

U saopštenju Beme se navodi da je ovaj "bajpas" Vlade od oko 800.000 KM velika podrška za tu fabriku i da joj je omogućio likvidnost i stabilnost za dalji rad.