latinica  ћирилица
21/05/2020 |  14:46 ⇒ 14:46 | Autor: SRNA

Arlov: Humanost građana Srpske nije prestala ni tokom epidemije

Pet stipendija za djecu iz socijalno ugroženih porodica na Kosovu i Metohiji biće uručeno početkom juna, rekao je Srni predsjednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.
Milorad Arlov (foto: tvmost.info) -
Milorad Arlov (foto: tvmost.info)

- Donatori su sredstva davno uplatili, ali stipendije nisu predate usljed zabrane kretanja zbog virusa korona. Planiram da prvih dana juna posjetim Kosovo i Metohiju i uručim stipendije i predam specifičan poklon koji je Vukašin Tanasijević iz Trebinja obezbijedio za dvanaestogodišnju Andrijanu Perić iz sela Dornje Močare, kod Kosovske Kamenice - rekao je Arlov.

On je naveo da je porodica Tanasijević prošle godine u okviru akcije "Spojimo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske" bila domaćin maloj Andrijani i skromnim poklonom nastoje da joj pošalju poruku da su spremni i s radošću čekaju da je ugoste i ove godine ukoliko bude dozvoljeno kretanje učenika.

- Kontaktirao nas je Vukašin i zamolio da mu učinimo veliku uslugu da poklon predamo maloj Andrijani, što sam odmah prihvatio i sada već mogu da najavim da ću uručenje stipendija i poklona Andrijani obaviti u manastiru Gračanica - rekao je Arlov.

On je naveo da je u ovogodišnjoj akciji "Spojimo srpsku djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske" više od 1.100 djece sa nastavnicima i 50 djece sa posebnim potrebama iz udruženja "Podrži me" trebalo da provede sedam dana kod vršnjaka u 21 opštini u Republici Srpskoj.

Arlov je naveo da je danas uputio molbu ministru prosvjete Republike Srpske Nataliji Trivić za prijem, na kojem bi joj bila uručena zahvalnica Dnevnog centra "Podrži me - 9. januar" u znak zahvalnosti Vladi Srpske i učenicima osnovnih i srednjih škola iz Srpske za podršku velikoj humanitarnoj akciji koja je sprovedena prošle jeseni u Srpskoj.

- Završetak radova na izgradnji Dnevnog centra bio je planiran za Preobraženje ove godine, ali će, vjerovatno, datum zbog epidemije biti malo pomjeren - naveo je Arlov i podsjetio da je 1. do 31. maja traje humanitarna akcija posredstvom humanitarnog broja "M:tela" 1412 kako bila prikupljena nedostajuća sredstva za gradnju i opremanje Dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Aktivnosti Odbora i humanost Srba iz Srpske, kako je naveo Arlov, nijednog trenutka, uprkos epidemiji virusa korona, nije stala i neće stati sve dok se Srbi i sveštenstvo i monaštvo na Kosovu i Metohiji suočavaju sa golom egzistencijom.