latinica  ћирилица
21/05/2020 |  16:30 | Autor: SRNA

Milunović: Sraman pokušaj revizije istorije u Parlamentu BiH

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović osudio je pokušaj revizije istorije u Rezoluciji o poštivanju žrtava fašističkih režima, te smatra nedopustivim da u ovom dokumentu nema decidne osude ustaškog režima zbog monstruoznih zločina nad srpskim narodom, najvećim stradalnikom u Drugom svjetskom ratu.
Duško Milunović - Foto: RTRS
Duško MilunovićFoto: RTRS

Milunović je istakao da je u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ najveća stradanja pretrpio srpski narod, Јevreji i Romi, nad kojima je izvršen genocid, a zatim i antifašisti iz reda ostalih naroda.

- Isto tako je poznato da su genocid izvršile regularne jedinice NDH, zloglasne ustaše, koje su bile popunjene pripadnicima Hrvata i muslimana. Ako se o tome moralo ćutati u komunizmu, danas ne mora - poručio je Milunović.

On je naglasio da je srpski narod skupo platio cijenu višedecenijskog zataškavanja strašnih zločina koji su nad njim počinjeni u brojnim logorima NDH, saopšteno je iz resornog ministarstva.

- I tek što je istorijski mrak uklonjen sa brojnih srpskih stratišta i istorijska istina konačno vaskrsla, a žrtve Јasenovca, Drakulića, Šušnjara, Garavica, Јadovna, Prebilovaca, Broda na Drini i brojnih drugih stratišta dočekale opijelo i pomen, suočavamo se sa opasnim pokušajem minimiziranja srpskih žrtava i stavljanja u istu ravan dželata i žrtve - upozorio je Milunović.

On je dodao da je ovo nedopustiv, sraman čin koji može imati i opasne posljedice po BiH, jer se na istorijski falsifikat osmjelilo najviše zakonodavno tijelo BiH i poslanici koji bi trebalo da snose najveću odgovornost za budućnost BiH.

Milunović je zaključio da to nije dobra poruka za Srbe u BiH, jer se pomirenje može graditi isključivo na istini.

Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta dobila je juče podršku poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Za prijedlog rezolucije - koji je podnio poslanički klub Naša stranka - Nezavisni blok Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković Lepić i Damir Arnaut - glasali su poslanici PDP-a i SDS-a, a amandmani SNSD-a nisu usvojeni.