latinica  ћирилица
21/05/2020 |  16:34 | Autor: SRNA

Savčić: Usvajanje Rezolucije PD PS BiH - činjenje ustupaka zarad interesa

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić ocijenio je da usvajanje u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Rezolucije o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta predstavlja trenutno činjenje ustupaka iz određenog razloga neke političke partije drugima, računajući da će im se to vratiti kroz neke druge oblike saradnje ili međusobne interese.
Milomir Savčić - Foto: nezavisne novine
Milomir SavčićFoto: nezavisne novine

- To nema nikakvog smisla zato što ne odgovara činjeničnom stanju i zato što glavne snage Nezavisne Države Hrvatske bukvalno nisu ni pomenute - rekao je Srni Savčić.

Savčić je naveo da je ova rezolucija potpuno štura, te da je u ovakvom obliku i sadržaju nikada ne bi prihvatio, jer je uvjeren da će iza nje uslijediti pokušaj da se nametne neka druga rezolucija o osudi nekih drugih snaga ili pripadnika vojnih formacija, pogotovo iz Drugog svjetskog rata, čija uloga nije u dovoljnoj mjeri razjašnjena.

- Potičem iz kraja gdje imamo nasljeđeno predanje s koljena na koljeno i prva priča koju sam čuo kao dijete je o pokolju u Starom Brodu i tome da nije bilo četnika na tom prostoru, ne bi bilo živih Srba. Dakle, ne partizana koji su kasnije prigrabili sve zasluge za njihovo oslobađanje i spasavanje - rekao je on.

Prema Savčićevim riječima, različite istine o istorijskim događajima u bližoj i daljoj prošlosti ovog prostora su ono što izaziva stalne nesuglasice.

- Mi smo, zaista, u zabludi ako mislimo da ćemo parcijalnim rezolucijama, poput ove, neke stvari riješiti. To sigurno nećemo. Ovdje je pogotovo minimizirana ili gotovo isključena uloga muslimana u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj - rekao je Srni Savčić.

On je dodao da to izutetno dobro pamte potomci srpskih žrtava iz Drugog svjetskog rata jer su počinjeni strašni pokolji, kada su cijele porodice, sela, čitavi krajevi stradali od ustaša koji su na glavama imali fesove.

Savčić navodi da se treba vratiti i u raniju prošlost, početak Prvog svjetskog rata i na prvi genocid koji istorija gotovo i ne pominje i ne pamti koji se desio u Podrinju, u rejonima Loznice i Šapca.

Tada su, naveo je on, austrougarske snage, odnosno mobilisani pripadnici muslimanskog naroda, a nažalost i dijela Srba, počinili strašan pokolj na tom području i počinili prvi genocid.

- Šta ćemo sa tim? Dakle sve se to zaboravlja i preskače i mislim da će politika teško naći odgovor na bilo kakvo pitanje iz naše prošlosti. To je, prije svega, stvar objektivne nauke, stvar istorije i zbog toga sam pristalica da se na istorijske događaje ne smije stavljati tačka. To je živa nauka, koja se bavi istraživanjem, dokumentovanjem i dokazivanjem i kada ona utvrdi činjenično stanje, koje će prihvatiti svi narodi kao istinu, to je onda put ka pomirenju - zaključio je Savčić.

Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta dobila je juče podršku poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Predlagači usvojene rezolucije su poslanici Naše stranke i Nezavisnog bloka Damir Arnaut, Predrag Kojović, Aida Baručija i Mirjana Marinković Lepić. Rezoluciju su podržali SDS i PDP, a amandmani SNSD-a nisu usvojeni.