latinica  ћирилица
21/05/2020 |  16:53 | Autor: sputniknews.com

Zaharova: Žele da unesu raskol u pravoslavni svijet i unište jedinstvo na Balkanu

Portparolka MIP Rusije Marija Zaharova komentarisala je hapšenje episkopa budimljansko-nikšićkog Јoanikija i sedmorice sveštenika Saborne crkve u Nikšiću.
Marija Zaharova  (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov)

Zaharova je istakla da je riječ o namjeri da se unese raskol u pravoslavni svijet i uništi jedinstvo duhovnog prostranstva na Balkanu.

Ona je na redovnom brifingu za novinare podsjetila da su oni uhapšeni pod izgovorom da su litijom na dan Sv. Vasilija Ostroškog prekršena pravila karantina, i navela da se potom oglasio i američki Stejt department saopštenjem u kojem je istaknut značaj poštovanja ljudskih prava u vjerskoj oblasti i pružena podrška oštrim mjerama crnogorskih vlasti.

- Što je teško razumjeti. Takva saopštenja, po našem mišljenju, svjedoče o tome da u Vašingtonu crkvenu tematiku tumače kroz prizmu geopolitike. A radi se o očiglednim namjerama da se unese raskol u pravoslavni svijet, da se uništi jedinstvo duhovnog prostranstva na Balkanu - istakla je Zaharova.

Eskalacija napetosti u Crnoj Gori je isprovocirana grubim mjerama crnogorskih vlasti prema SPC i njenim vjernicima i to izaziva ozbiljnu zabrinutost, dodala je ona.

Kako je istakla, Moskva je uvjerena da sva pitanja, sve probleme potrebno rješavati u okviru konstruktuvnog dijaloga uz poštovanje standarda, pravila i normi koji su predviđeni međunarodnim dokumentima i prava kanonske crkve i njenih vjernika.

Prenebregavanje njihovog mišljenja i vještačko razdvajanje ljudi, vjernika, uključujući i podlo miješanje spolja, moglo bi da ima ozbiljne posljedice po region.