latinica  ћирилица
21/05/2020 |  17:19 ⇒ 22/05/2020 | 07:25 | Autor: RTRS

Parlament Srpske usvojio Odluku o ukidanju vanrednog stanja

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Odluku o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju Srpske.

Za ovu odluku glasalo je 60 poslanika.

Po proceduri, Odluka NSRS o ukidanju vanrednog stanja, prvo ide na potvrđivanje u Vijeće naroda, nakon čega će biti objavljena u Službenom glasniku.

Dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku, stupa na snagu, što znači, najranije u subotu Srpska ukida vanredno stanje.

Poslanici su na 13. posebnoj sjednici, uz ovu odluku usvojili i Zaključak klubova vladajuće većine u kojem se navodi da su Glavni koordinacioni tim, Republički krizni štab, predsjednik Republike i Vlada efikasno obavljali svoje dužnosti i da je pravovremenim postupanjem sačuvano javno zdravlje stanovništva Srpske i održana njena privredna aktivnost.

Ovim je stavljena tačka na dvodnevnu raspravu o ukidanju vanrednog stanja.

Premijer Radovan Višković rekao je u završnoj riječi da su stvoreni uslovi za ukidanje vanrednog stanja koje je proglašeno zbog pandemije virusa korona i da će od sutra biti ukinut policijski čas, o čemu će odlučiti Republički štab za vanredne situacije.

On je poručio da to ne znači da građani ne treba da se pridržavaju mjera poput držanja fizičke distance i nošenja zaštitne opreme.

- Moj apel građanima je da se svi odgovorno ponašamo - rekao je premijer Srpske.

Dakle, bez obzira na odluku o ukidanju vanrednog stanja na snazi ostaje obaveza nošenja zaštitnih maski za sve građane, kao i sve do sada preporučene i donesene mjere prevencije širenja virusa i dezinfekcije.