latinica  ћирилица
21/05/2020 |  19:40 ⇒ 20:20 | Autor: SRNA

Žunić: Parlament u vanrednim okolnostima nije mogao biti operativan

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić smatra da u vanrednim okolnostima Narodna skupština Republike Srpske nije mogla raditi operativno i istakao da su mjere koje su donošene u Srpskoj pomogle da građani bolje prođu kroz ova dva mjeseca epidemije virusa korona, a osnovne ekonomske i poreske mjere održale privredu i radnike u Republici Srpskoj.
Igor Žunić (Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija) -
Igor Žunić (Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija)

- Prenijeli smo ovlaštenja na predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović, vjerovali joj, a iza nje stoji Ustav Republike Srpske, njena odgovornost, a i ona sama da nijednu uredbu neće zloupotrijebiti - istakao je Žunić tokom posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Tokom skupštinske rasprave o potvrđivanju akata koje je donijela predsjednica Republike za vrijeme vanrednog stanja i donošenju odluke o prestanku važećih uredbi sa zakonskom snagom, Žunić je naveo da se vidi da se svih 19 uredbi koje su po različitim osnovama postavljene tiču samo situacije sa virusom korona.

- Tu ima mjera pomoći ekonomiji, privrednicima, poljoprivrednicima, rokovima za sudske presude, sudske radnje, upravne sporove, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i svih pitanja koja se tiču funkcionisanja građana, pokretanja privredne aktivnosti, a prije svega onih koji su ugroženi zdravstveno, da svi, bez obzira na osiguranje, imaju mogućnost da se liječe - istakao je Žunić.

On je naglasio da je u Republici Srpskoj za 15 puta manje radnika ostalo bez posla u odnosu na Federaciju BiH.

- To je zato što smo donijeli mjere na vrijeme - istakao je Žunić i dodao da za vrijeme epidemije virusa korona život u Srpskoj nije stao, već tekao i da su isplaćene penzije, borački dodatak, invalidnine.

Govoreći o stimulativnim poreskim mjerama, Žunić je naveo da je rok za podnošenje godišnjih poreskih prijava prolongiran za 30 dana da se poreskim obveznicima izađe u susret.

- Donesena je odgoda plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. godinu do 30. juna 2020. godine, s tim da će obaveze biti plaćane u ratama do kraja godine - istakao je Žunić.

Prema njegovim riječima, porez na dobit, naknade za šume, takse, godišnji porez na dohodak - to je već 67 miliona KM pomoći privrednicima Srpske.

Kada je riječ o pitanju plaćanja poreza na nepokretnosti za fizička i pravna lica, Žunić je naveo da su prva i druga rata pomjerene, a poreskim obveznicima koji imaju odobreno, a odgođeno plaćanje poreskog duga neće biti ukidano rješenje po službenoj dužnosti za vrijeme trajanja vanredne situacije.

- Najniži iznos godišnjeg poreza za malog preduzetnika paušal za 2020. godinu smanjen je za 60 odsto, odnosno sa 600 KM na 240 KM - rekao je Žunić.

On je rekao da će samo za mart za plate, odnosno poreze i doprinose biti izdvojeno 18,7 miliona KM, a za april bruto plata 70.000 radnika koji nisu radili najniža plata i sve obaveze koje pripadaju iznosiće 55 miliona KM.

- Ide se u donošenje još nekih mjera podrške privrednicima koji su bili ograničeni u radu i oni će svoje prijedloge predati da bi im se pomoglo sredstvima da krenu u novi biznis - kaže Žunić.

On je rekao da je bilo dosta mjera u vezi sa Agencijom za bankarstvo Republike Srpske i saradnjom sa bankarskim sektorom, ističući da je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske bila maksimalno korektna - sa odgodom plaćanja i stimulativnom kamatnom stopom.

Žunić je naglasio da je mnogo urađeo i u obrazovanju i u poljoprivredi.

On je podsjetio da je u agrarni budžet prije epidemije virusa korona izdvojeno 75 miliona KM, te da su isplaćeni svi podsticaji za poljoprivredu za 2019. godinu, obezbijeđeno 30 odsto povrata sredstava na investicije, regres za dizel gorivo, a to pravo je ostvarilo više od 11.500 poljoprivrednika.

- Obezbijeđeno je 300 KM po hektaru za sjetvu pšenice, 200 KM po hektaru za sjetvu soje, suncokreta i uljane repice, 600 KM po hektaru za organsku proizvodnju, omogućeno pravo na podsticaj bez obzira na prijavu i plaćanje protivgradne naknade, te obezbijeđen podsticaj za male poljoprivrednike koji nisu registrovani - naveo je Žunić.

On je dodao da je obezbijeđeno više od 9.000 sjetvenih paketa, te više od 1.000 sjetvenih paketa za soju.

Žunić je rekao da je procjena da je kao direktna podrška mjera Vlade Republike Srpske zasijano 5.000 hektara više povrća, 50 hektara više soje, kao i 3.000 hektara više kukuruza.