latinica  ћирилица
21/05/2020 |  19:47 | Autor: SRNA

Grubeša: Ministarstvo za ljudska prava ignoriše odluke nadležnih

U Savjetu ministara danas nije bilo volje za sprovođenje odluka Upravne inspekcije Ministarstva pravde i Odbora državne službe za žalbe prema kojima Monika Mijić treba da vrši funkciju vršioca dužnosti /v.d./ zastupnika Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava do okončanja konkursne procedure, izjavio je ministar pravde u Savjetu ministara Јosip Grubeša.
Јosip Grubeša - Foto: Glas Srpske
Јosip GrubešaFoto: Glas Srpske

Grubeša je rekao da je Savjet ministara danas trebao da imenuje v.d. Kancelarije zastupnika Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava, te da on na današnjoj sjednici nije podržao imenovanje Belme Skalonjić i Sandre Malešić, budući da je u dvije presude Suda BiH, a najnovijom iz novembra prošle godine, utvrđeno da ne ispunjavaju uslove za radno mjesto zastupnik.

- Imajući u vidu stav Suda BiH, nije logična podrška njihovom imenovanju. Problem koji sada postoji, odnosno to da Kancelarija zastupnika nema rukovodioca, mogao se jednostavno prevazići - samo je Ministarstvo za ljudska prava trebalo postupiti po rješenju Odbora državne službe za žalbe. Tim rješenjem je utvrđeno da Ministarstvo za ljudska prava nije moglo odjaviti v.d. sa Poreske uprave i naloženo je vraćanje na ranije stanje. I Upravna inspekcija Ministarstva pravde BiH je utvrdila neovlašteno postupanje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice - pojasnio je Grubeša.

On ističe da, budući da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara odbija postupiti po rješenjima Odbora i Upravne inspekcije, tako ni većina kolega u Savjetu ministara nije htjela podržati njegovu namjeru da se zauzmu za to da to ministarstvo ispoštuje odluke nadležnih organa i da bude riješen problem koji je Ministarstvo prouzrokovalo neovlaštenim postupanjem do završetka konkursne procedure.

Grubeša je rekao da je zbog toga BiH bez zastupnika Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Vršiocu dužnosti zastupnika Savjeta ministara Moniki Mijić nedavno je onemogućeno da dolazi u Kancelariju zastupnika i radi svoj posao iako BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava trenutno čeka gotovo 1.800 predmeta iz BiH.