latinica  ћирилица
21/05/2020 |  22:07 | Autor: Blic

Svi srpski teniseri igraju na spektaklu na Olimpu

Beograd će od 15. juna biti prestonica svjetskog tenisa, a na TC Olimp na Zvezdaru stiže teniska elita predvođena svim srpskim igračima, ali i Bornom Ćorićem i Marinom Čilićem.

Za teniski događaj godine u Srbiji, zaslužan je Јanko Tipsarević, koji se nakon što je ostavio reket krajem prošle godine, posvetio svojoj Akademiji i trenerskom pozivu (trenira Filipa Krajinovića) i za sada mu odlično ide.

Već dva mjeseca bivši broj osam i učesnik završnog Mastersa, sa svojim timom radi na događaju čiji je zvaničan naziv Eastern european championship.

- Pripreme su u punom jeku - rekao je Tipsarević.

- Kako se događaj približava i raste organizacija, tako i naša logistika mora da bude sve bolja, a normativi se pomjeraju naviše. Mi se često međusobno šalimo, pa kažemo da ATP turniri iz serije 250 ili 500 imaju godinu dana pred sobom da sve organizuju, a mi dva i po mjeseca - kaže Tipsarević.

Učešće su do sada potvrdili svi najbolji srpski teniseri, ali i Litvanac Ričard Berankis, Gruzijac Nikolas Basilašvili, Damir DŽumhur i mnogi drugi, ali Јanko je otkrio i kome su otišle dvije od poslednjih četiri vajld karti.

- Učešće su sigurno potvrdili najbolji hrvatski teniseri Borna Čorić, kao i osvajač grend slem trofeja Marin Čilić. Granice će normalno raditi tako da ne postoje prepreke oko njihovig ulaska u zemlju. O dva imena koja su dobila preostale dvije vajld karte ne bih još da govorim, jer ti igrači dolaze sa područja u kojima je virus korona ostavio traga - kaže on.

Tipsarević je objasnio i format po kojem će se turnir igrati.

- U prvoj nedjelji će učestvovati 32 igrača koji će biti podijeljeni u osam grupa sa po četiri tenisera. Igraće svako sa svakim, a dvojica prvoplasiranih steći će pravo da učestvuju u narednoj nedjelji. U toj sedmici, igraće 24 igrača pošto će se najboljima iz prethodne nedjelje pridružiti i neki dobitnici vajld karte. Svi oni biće podijeljeni u šest grupa sa četiri tenisera, opet će igrati svako sa svakim, a po dvojica najboljih stiču pravo nastavka takmičenja. Nakon toga slijedi dvije sedmice pauze za ATP igrače, a njihovo mjesto na terenu će zauzeti igračice koje će se boriti po istom sistemu. Nakon njihovog dvonedjeljnog nadmetanja, ulazimo u masters nedjelju u kojoj će biti 16 tenisera i 16 teniserki. Biće podijeljeni u četiri grupe po četiri, a prvoplasirani idu u završnu sedmicu u kojoj ćemo dobiti pobjednike.

Na pomen teniserki Tipsarević je istakao neka od imena koja učestvuju na turniru poput Ivane Јorović, Olge Danilović, Јane Fet, Danke Kovinić, Tamare Zidanšek, ali i dodao:

- Imamo listu čekanja za igračice, ali kod njih još tragamo za onom koja će da nosi kostur. Većina teniserki koje su potvrdile učešće su iz prvih 100, ali vidjećemo koja će to biti sa najboljim rankingom koja će potvrditi učešće. Kod njih imamo još vremena jer počinju dvije nedjelje kasnije od momaka.

Zbog bezbjednosti svih učesnika kao i ljudi koji organizuju događaj, Tipsarević nije siguran da li će publike na Olimpu biti.

- Ne mogu da kažem ni da će je biti ni da je neće biti. Malo mi je kontradiktorno da ne bude publike, a da igrači igraju istim loptama. Da se razumijemo, ni to da li će koristiti svako svoje lopte još nismo zvanično odlučili. Pitanje dodavanja peškira igračima takođe moramo da riješimo. Ono što je sigurno sudije u stolici će biti nosioci bronzanog bedža, a u zavisnosti od bezbjednosti vidjećemo koliko linijskih sudija i dodavača loptica ćemo pozvati.

- Јoš jednom da ponovim, na prvom mjestu nam je bezbjednost igrača, a nakon toga slobodno mogu da kažem da će Beograd, u vrijeme kada se nigde ne igra bijeli sport u svijetu, biti prestonica tenisa. Svi igrači su na vrijeme obaviješteni o terminima, svi su počeli na vrijeme da se spremaju, tako da je ovo idealna prilika za sve da posle skoro tri mjeseca zaigraju sport koji vole - poručio je Tipsarević.