latinica  ћирилица
22/05/2020 |  09:05 ⇒ 09:06 | Autor: SRNA

Kina ove godine nema ciljanog ekonomskog rasta

Kina je prvi put tokom godišnje sjednice parlamenta odustala od objavljivanja ciljanog privrednog rasta i obećala da će vlasti povećati potrošnju povodom uticaja pandemije kovid-19 na drugu po veličini svjetsku ekonomiju.
Novčanice od 100 juana (Foto: China.org.cn) -
Novčanice od 100 juana (Foto: China.org.cn)

Premijer Li Kećijag u svom govoru nije objavio cilj ekonomskog rasta u 2020. godini, a to se dogodilo prvi put od kada je vlada 1990. godine počela da objavljuje ovakve podatke.

Ekonomija je oslabila za 6,8 odsto u prvom kvartalu, što je prva kontrakcija u nekoliko posljednjih decenija, a posljedica je epidemije virusa korona koja je krenula iz kineskog grada Vuhan.

- Nismo odredili specifičnu metu za ekonomski rast ove godine najviše zbog situacije u vezi sa globalnom epidemijom i zbog toga što je situacija u kojoj se nalaze ekonomija i trgovina veoma neizvjesna, a razvoj Kine se suočava sa nekim nepredvidivim faktorima - rekao je Li na početku sjednice parlamenta.

On je upozorio da domaća potrošnja, investicije i izvoz opadaju i da značajno raste pritisak na sektor zapošljavanja, te da se gomilaju finansijski rizici, prenio je AFP.

Kina je odredila cilj da ove godine otvori devet miliona radnih mjesta u urbanim sredinama, navodi se u Lijevom izvještaju, što predstavlja umanjenje sa 11 miliona u 2019. godini i najmanje je od 2013. godine.

Kineski lideri su uoči godišnje sjednice Nacionalnog narodnog kongresa obećali da će povećati stimulacije za privredu povodom rasta brige zbog gubitka radnih mjesta i ugrožavanja socijalne stabilnosti.

Premijer je rekao da je cilj Kine da ovogodišnji budžetski deficit bude 3,6 odsto bruto domaćeg proizvoda, iznad prošlogodišnjih 2,8 odsto. Istovremeno je utvrđena kvota za izdavanje lokalnih hartija od vrijednosti u iznosu od 3,75 biliona juana /527 milijardi dolara/.

Peking planira i usvajanje strožeg zakona o nadzoru nad Hong Kongom, za koji je Li rekao da će pružiti "zdrav" pravni okvir i pojačati mehanizme, a kritičari smatraju da bi to moglo da umanji autonomiju ovog grada.