latinica  ћирилица
22/05/2020 |  09:13 | Autor: RTS

Koha: Na Tačijevoj strani sedam sudija Ustavnog suda?

Kosovski ustavni sud će poništiti odluku Hašima Tačija o davanju mandata za novog premijera Avdulahu Hotiju, ali će otvoriti put planu za formiranje nove vlade bez novih izbora i pokreta Samoopredjeljenje, stranke koja je na Kosovu osvojila najviše glasova na izborima.
Hašim Tači - Foto: AP
Hašim TačiFoto: AP

Sedam sudija Ustavnog suda mobilizovano je da nađe argumente za takav scenario, prenosi prištinski list Koha ditore.

Izvor lista u Ustavnom sudu izjavio je da će dekret kojim je Tači imenovao Avdulaha Hotija za mandatara iz Demokratskog saveza biti proglašen neustavnim, jer je donesen bez odgovora Samoopredjeljenja da predloži svog mandtara.

Međutim, presuda izričito kaže da Kosovo mora na prijevremene izbore nakon obaranja vlade. Takođe će biti pružena mogućnost formiranja vlade bez stranke koja je pobjednica.

Prema ovom izvoru, Ustavni sud će odrediti rok od 15 dana, u okviru kojeg stranka kojoj se predsjednik obraća u zahtjevu za davanje mandata, mora da predloži ime kandidata za premijera ili se izričito odriče ovog prava.

- Sedam sudija radi na pronalaženju argumenata za to. Јedan je protiv, dok jedan od devet sudija trenutno nije uključen u slučaj i ne vjerujem da će glasati, jer ima zdravstvenih problema i na liječenju je - rekao je ovaj izvor.