latinica  ћирилица
22/05/2020 |  09:40 ⇒ 09:55 | Autor: Agencije

Saborna crkva u Mostaru dobija fasadu

Gradilište Saborne crkve u Mostaru ponovo je, nakon jednomjesečnog zastoja zbog epidemije virusa korona, oživjelo, a radovi su nastavljeni punim intezitetom.
Obnova hrama u Mostaru - Foto: dnevni avaz
Obnova hrama u MostaruFoto: dnevni avaz

Slijede uređenje poda, oslikavanje zidova, ikonostasa, uređenje oltara, elektroinstalacija...

Tako je nastavak posla označen postavljanjem bakrene kape na zvoniku, što, zajedno s fasadom, predstavlja završnu fazu grubih građevinskih radova, rekao je mostarski paroh Radivoje Krulj.

- Očekujemo da ćemo najkasnije za mjesec dana završiti sve radove koji se odnose na spoljni izgled crkve, a već smo počeli s prikupljanjem ponuda za unutrašnje uređenje. Ovdje nas očekuje veliki posao, s obzirom na to da slijede radovi na uređenju poda, oslikavanje zidova, ikonostasa, uređenje oltara, elektroinstalacija i svega ostalog što podrazumijeva unutrašnje uređenje. Glavni izazov je zatvoriti finansijsku konstrukciju, a u ovoj krizi bilo bi neozbiljno da računamo na to kako ćemo odmah osigurati sva sredstva i završiti cijeli enterijer - rekao je Krulj.

Do sada su grubi građevinski radovi koštali osam miliona maraka, a najvažnije je, naglasio je Krulj, da će ova bogomolja uskoro biti stavljena u funkciju.

- Raduje nas da će crkva ponovo biti otvorena za vjernike, ali i druge građane i da ćemo, naravno, na taj način obogatiti i turističku ponudu Mostara - poručio je on.

Saborna crkva u Mostaru zapaljena je i minirana do temelja u junu 1992. godine, a njena obnova počela je 2010. godine.

Krulj se nada da će svi radovi biti završeni do ljeta naredne godine, kada Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska obilježava 800 godina postojanja, odnosno, kada je ustoličen prvi episkop humski.