latinica  ћирилица
22/05/2020 |  10:06 ⇒ 10:34 | Autor: Agencije

Slovenija: Testiranje na virus korona oko 100 evra

U više slovenačkih gradova moguće je testiranje na novi virus koron PCR metodom uz naplatu, a cijene se kreću oko stotinu evra, javljaju tamošnji mediji.

Od juče testiranje se može obaviti, uz prethodnu najavu, u ljubljanskom domu zdravlja i Univerzitetskom kliničkom centru. Testiranje uz plaćanje moguće je i u zdravstvenim ustanovama u Mariboru, Celju, Slovenj Gradecu i mjestu Ravne na Koroškem.

Cijena testiranja po osobi kreće se od 93 do 100 evra, a provodi se tzv. PCR metodom, pa testirani dobivaju i međunarodno priznatu potvrdu koju ako je test negativan mogu koristiti prilikom prelaska granica.

Prema protokolu za ovakav način testiranja uz naplatu, ukoliko test kod nekoga potvrdi prisutnost virusa korona, o tome se obavještava epidemiološka služba koja onda stupa u kontakt s osobom i daje joj potrebna uputstva šta dalje da radi.

U Ljubljani je cijena uzimanja brisa i testiranja 100 evra, a provodi se po sistemu "drajv in", pa testirani ne izlazi iz vozila kojim je došao. Pri testiranju osoba mora priložiti fotokopiju potvrde o uplati, a rezultat testiranja i potvrdu dobiva u roku od 24 časa.

Zdravstvene vlasti dopustile su testiranje uz naplatu tek nakon što je obezbijeđen dovoljan broj kompleta za redovno besplatno testiranje u okviru kojeg se dnevno testira oko hiljadu ljudi.

Testovi PCR metodom smatraju se adekvatnima za osobe koje žele potvrdu za putovanje preko granice.