latinica  ћирилица
22/05/2020 |  10:42 ⇒ 18:13 | Autor: RTRS

U Srpskoj ukinut policijski čas

Republički štab za vanredne situacije ukinuo je danas policijski čas u Republici Srpskoj.

Republički štab donio je danas Zaključak o prestanku primjene Zaključka o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Republike Srpske.

- Ovim zaključkom prestaje primjena Zaključka o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Republike Srpske od 5. maja i 14. maja. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja - saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je da je policijski čas ukinut, s obzirom na to da je juče ukinuto i vanredno stanje.

- Na snazi je vanredna situacija - rekla je Rešićeva nakon sjednice Štaba.

Ona je pojasnila da više ne važe rješenja za kućnu izolaciju izdata za osobe koje su prešle granicu i ušle u Republiku Srpsku.

- Komunalna policija nastavlja sa kontrolom lica koja su u kućnoj izolaciji po drugim osnovama - navela je Rešićeva.

Rešićeva je rekla i da lokalne zajednice više nemaju obavezu da traže dozvolu Vlade Republike Srpske za održavanje sjednica lokalnih skupština.

Republički štab za vanredne situacije donio je i Zaključak kojim se ugostiteljskim objektima do 8. juna omogućava rad od 06.00 do 23.00 časova.

Ministarka prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić rekla je da je Štab odlučio da završni razredi osnovnih i srednjih škola mogu da proslavljaju maturu, ali ne više od 50 osoba na jednom mjestu.

Trivićeva je rekla da je Vlada Srpske danas utvrdila prijedloge izmjene zakona iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja.

- Vlada je danas predložila novo zakonsko rješenje po kojem će pohađanje predškolskih ustanova za djecu sa poteškoćama i za djecu bez roditeljskog staranja biti besplatno - istakla je Trivićeva.