latinica  ћирилица
22/05/2020 |  10:48 ⇒ 11:18 | Autor: RTRS

Branko Tomović je najuspješniji srpski glumac u svijetu

Bili smo spremni da snimimo naš projekat "Vampir" u junu u Srbiji, ali smo naravno morali da odložimo. Sada smo spremni da sa snimanjima sigurno počnemo u septembru, rekao je Branko Tomović.
Branko Tomović u filmu "Red" (Foto: Twitter) -
Branko Tomović u filmu "Red" (Foto: Twitter)

ada kaže da nikada nije jurio "holivudski san", niti je pretjerano opčinjen blokbasterima o superherojima koji nam bar nekoliko puta godišnje stižu na veliko platno iz Los Anđelesa, srpskog najuspješnijeg glumca u inostranstvu taj isti Holivud, izgleda, uspješno juri duže od dvije decenije.

Branko Tomović (39), rođen je u Njemačkoj, studirao je glumu na prestižnom institutu Li Strazberg u Njujorku, a na velikom platnu debituje 2001. godine glavnom ulogom u filmu "Daljinski upravljač". Od tada smo ga gledali u hitovima Bornov ultimatum, Slobodan svijet, Vukodlak, kao i serijama - 24, Povratni udarac, Psi Berlina, Spajds i u još više od 60 naslova, kako američke, tako i evropske produkcije.

Snimao je sa zvijezdama kao što su Benisio del Toro, Entoni Hopkins, Džeraldina Čaplin, Met Dejmon, Debi Hari, Kifer Saterlend, a poslije decenija zapažene filsmke karijere Tomović ovih dana ostvaruje jedan od svojih snova. Na horor filmu  "Vampir", čija je radnja smještena u ruralnu Srbiju i protkana je srpskom mitologijom, Branko će sarađivati sa domaćim glumcima i na taj način prvi put u profesionalnom smislu biti u dodiru sa otadžbinom.

Tomović nglašava da s nestrpljenjem čeka da se smiri situacija u vezi s epidemojim i da je ekipa spremna za snimanje projekata "Vampir" u Srbiji. On se trenutno nalazi u Londonu i radi u predprodukciji filma.

- Sada smo spremni da sa snimanjima definitivno započnemo u septembru – otkriva Tomović kada počinje rad na ovom hororu.

On je podsjetio i na svoje najdraže uloge.

- To je definitivno bila uloga Belčeka, pomoćnika Džeka Bauera uz Kifera Saterlenda u seriji "24: Živi još jedan dan". U početku je to trebalo da bude samo jedna epizoda, ali onda su ulogu povećali i ja sam ostao čitavu sezonu. Vidjeli su mnogo glumca za ovu ulogu tokom kastinga, svih nacionalnosti. Međutim, nakon što su izabrali mene, Belček je postao Srbin. Bio je loš momak, ali sa dobre strane, specijalista za oružje i eksplozije. Kifer je bio divan, a ta serija bila je fantastično iskustvo za mene. Opet, govoreći o roli koju priželjkujem ili koja mi je neostvarena želja, ističem da sam uvijek fokusiran na trenutni projekat na kojem radim. Volim da se iznenadim i da radim nešto što nikada ranije nisam radio - priča Tomović.

Kaže i da voli i prati srpsku kinematografiju, te da bi želio da radi sa odlićnim domaćim rediteljima, kao i da još čeka na ponudu ovdašnjih režisera.

- Srpska istorija nudi toliko sjajnih priča. Film "Vampir" je inspirisan stvarnim slučajevima vampira koji su se dogodili u Srbiji početkom 1.700-ih. To je bilo doba u kom su začete priče o vampirima. Iako je "Vampir" postavljen u moderno doba, zasnovan je na tim mitovima, sujeverjima i narodnim elementima. Moji roditelji su iz malog sela u centralnoj Srbiji i napisao sam čitav film sa lokacijama koje postoje u tom selu – to groblje, stara kuća mog djede. Film je inspirisan pričom iz tog regiona. Moj omiljeni žanr je horor jer nema ograničenja za vašu maštu, tako da je to bila savršena kombinacija. Inspiraciju crpim uglavnom iz umjetnosti, sjajnih slika i noćnih mora. Želim da pomiješam horor žanr sa evropskom arthouse žanr. Želim da učinim nešto veoma zastrašujuće, a opet lijepo i vizuelno estetsko - objašnjava Tovomović.

U ovom filmu role imaju i domaći glumci.

- Šarmantnu i nemilosrdnu Vesnu u tom mjestu igraće divna Gorica Regodić. Јoakim Tasić glumi oca Radosava, mladog sveštenika koji pokušava sačuvati Arnauta od zlih namjera seljana. I veoma smo ponosni što u našem filmu imamo i Evu Ras, legendu jugoslovenske kinematografije. U svojoj bogatoj uzbudljivoj karijeri sarađivala je sa nekim od najprestižnijih reditelja kao što su Dušan Makavejev, Aleksandar Petrović, Živko Nikolić, Emir Kusturica i Ferenc Kardos. Eva Ras glumi misterioznu Babu Dragu, koja kroz noćne vizure vodi Arnauta u mrak. Јako ćete se uplašiti od nje nakon što pogledate film - obećao je Tomović.

Film će biti sniman čitav septembar na lokacijama u centralnoj Srbiji, a premijera je planirana za iduću godinu. Tomović bi želio da to bude u Beogradu sa kompletnom srpskom ekipom, a i uz ostale glumce.

Inače, Tomović "Vampira" potpisuje i kao reditelj, ali i kao glavni glumac, što iziskuje velike obaveze.