latinica  ћирилица
22/05/2020 |  11:47 ⇒ 15:33 | Autor: RTRS

Posebna sjednica nastavljena raspravom van dnevnog reda

Narodna skupština Republike Srpske nastavila je raspravu o drugoj tački dnevnog reda posebne sjednice - Potvrđivanje akata koje je donijela predsjednica Republike za vrijeme vanrednog stanja i donošenje odluke o prestanku važenja uredaba sa zakonskom snagom.

Duže od pola sata poslanici su potrošili na raspravu o svemu osim o aktima koji su pred njima. Pričali su o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, predaji jasenovački građe, analizirali čiji su preci bili u kojem pokretu, optuživali se međusobno ko su izdajnici a ko ne...

Konačno je red replika na ove teme prekinula potpredsjednica Skupštine, vrativši poslanike na tačku dnevnog reda. Prva je govorila Gordana Vidović, poslanik PDP-a, koja je istakla da je većinu uredbi bilo potrebno donijeti, ali i da je to mogla učiniti i Narodna skupština. Nedovoljno jasnim smatra uredbi o Fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske i o Kompenzacionom fondu Republike Srpske.

Ministarka finansija Zora Vidović pojasnila je da će se sredstva iz Fonda solidarnosti moći koristiti za sve naredne krize, dok je Kompenzacioni fond namijenjen isključivo za sanaciju štete koju je izazvala epidemija virusa korona.