latinica  ћирилица
22/05/2020 |  12:12 ⇒ 13:07 | Autor: SRNA

Radanović: Pokušaj revizije bošnjačke prošlosti u Drugom svjetskom ratu

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ Đorđe Radanović izjavio je da Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH predstavlja pokušaj revizije bošnjačke prošlosti u Drugom svjetskom ratu.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

- Upravni odbor Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH zaključio je da je Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta manjkava u dijelovima u kojima se navodi ko su zločinci i ko žrtve jer se ne može zaključiti koji je narod u BiH najviše stradao od NDH i ustaša - rekao je Radanović Srni.

Prema njegovim riječima, značajno je i to da se u Rezoluciji nigdje ne navodi da je zvanična politika NDH Srbima dala manja građanska prava, dok su Bošnjaci ravnopravno sa Hrvatima učestvovali u ustaškim jedinicama i operacijama protiv Srba i partizana, u kojima su većinski bili Srbi.

- Naslućuje se namjera da se kroz tu Rezoluciju `opere` prošlost jednog naroda koji je u značajnom broju učestvovao u ustaškom i fašističkom pokretu - istakao je Radanović.

On je podsjetio da su tri ministra u vladi NDH bili Bošnjaci iz Bihaća, da je zamjenik poglavnika NDH Ante Pavelića bio Ademaga Mešić, te da su Bošnjaci iz Bihaća učestvovali u ustaškom pokolju 12.000 Srba u Garavicama.

- Rezolucijom se nastoji promijeniti prošlost bošnjačkog naroda u BiH, a činjenica je da su Bošnjaci i Hrvati tek 1944. godine počeli pristupati partizanskom pokretu, a da su do tada zajedno sa NDH i njemačkim fašistima vršili zločine nad srpskom narodom - zaključio je Radanović.

Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta dobila je ove sedmice podršku poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Za prijedlog rezolucije, koji je podnio poslanički klub Naša stranka - Nezavisni blok Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković Lepić i Damir Arnaut, glasali su poslanici PDP-a i SDS-a, a amandmani SNSD-a nisu usvojeni.