latinica  ћирилица
22/05/2020 |  12:27 | Autor: SRNA

Zatler uručio medicinsku opremu vrijednu 800.000 evra

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Zatler uručio je danas u Sarajevu medicinsku opremu namijenjenu zdravstvenim ustanovama širom BiH, čija je vrijednost 800.000 evra.
Šef Delegacije EU u BiH Јohan Zatler - Foto: klix.ba
Šef Delegacije EU u BiH Јohan ZatlerFoto: klix.ba

Riječ je o ličnoj zaštitnoj opremi, te visokotehnološkoj robi u vidu rentgen uređaja, respiratora, EKG uređaja i slično.

- Sretan sam da sam u prilici da ispunimo svoje obećanje. Već ste vidjeli da je BiH uručen paket pomoći više od 300 miliona evra. Od tog iznosa sedam miliona evra je direktno sa nabavkom medicinske opreme, a mi danas vršimo isporuku robe u vrijednosti više od 800.00 evra - rekao je Zatler novinarima.

Prema njegovim riječima, pripremljena je i podrška u iznosu od 28 miliona evra investicija za zdravstveni sektor u BiH.

Zatler je naveo da su nedostaci prisutni jednako kao i potrebe, te dodao da će sredstva biti obezbijeđena za kliničke centre u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i bolnicama širom BiH.

On je rekao da je prva faza fokusirana na spasavanje života, a druga se odnosi na spasavanje radnih mjesta.

- Zato je potrebna odgovarajuća koordinacija mjera na svim nivoima. Upravo iz tih razloga pozivao sam na uspostavljanje radne grupe za socio-ekonomski odgovor. Zadovoljstvo nam je da je Savjet ministara to i uradio. Sada treba da vidimo njeno konkretno djelovanje - rekao je Zatler.

Uručenju opreme prisustvovao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić, koji je rekao da ova donacija nekim političarima u BiH može biti prilika da nauče kako se dolazi do opreme, odnosno da nauče, kako je naveo, šta je transparentnost u radu, u raspolaganju novcem i da nauče kako se može doći do kvalitetne opreme uz pomoć stručnjaka.

- Mi danas dobijamo respiratore, ali prave respiratore, mašine koje će moći da se koriste u svim anesteziološkim odjeljenjima u bolnicama u BiH - rekao je Radončić, te dodao da je pred BiH težak izazov u oblasti ekonomije, kao i da će saniranje štete i izlazak iz krize biti moguć samo uz pomoć EU.