latinica  ћирилица
22/05/2020 |  12:45 ⇒ 14:51 | Autor: SRNA

Vidović: Srpska pravovremeno reagovala prema privredi

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je Srpska, odlučivši se za isplatu doprinosa radnika za mart, apsolutno promptno i pravovremeno reagovala prema privredi koja je došla u probleme sa pojavom virusa korona.
Zora Vidović - Foto: RTRS
Zora VidovićFoto: RTRS

Vidovićeva je rekla da je iz budžeta u Fond solidarnosti, koji je sada Kompenzacioni fond, uplaćeno 50 miliona KM, plus donacije i dobrovolje uplate radnika u visini od oko 8,5 miliona KM.

- To je dovoljno za isplaćivanje pomoći privredi i uvijek je bitno koliko je sredstava na računu. Do sada je 18 miliona KM za mart izmireno i tada smo rekli da će novac dobiti samo privrednici koji su isplatili plate radnicima u tom mjesecu - navela je Vidovićeva.

Ona je dodala da organi Srpske ovih dana prozivaju knjigovođe, koji, kako kaže, neće da dostave spisak radnika i žiro računa jer im to nije u interesu s obzirom na to da Vlada daje platu radnicima, a ne privrednim sujektima.

- Kada je riječ o aprilu, podnose se prijave za minimalne plate i doprinose i sve jednom privredniku, koji je to podnio ispravno, mi smo isplatili sredstva za radnike. Takođe, plate i doprinosi biće isplaćeni i privrednicima koji su prestali sa radom zbog otežanih uslova. Za one privrednike koji su imali smanjen prihod isplatićemo određen procenat za pomenti pad prihoda. Isplatićemo u tom smislu oko 20 miliona KM - poručila je Vidovićeva.

Ona je rekla da će pomoć za maj biti isplaćivana kao u slučaju mjeseca marta.

- I na kraju ćemo imati prijave i spiskove privrednika koji su imali manji promet i isplatićemo im određenu pomoć u skladu sa našim mogućnostima - rekla je Vidovićeva tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o potvrđivanju akata koje je donio predsjednik Republike za vrijeme vanrednog stanja i donošenju odluke o prestanku važenja uredbi sa zakonskom snagom.

Ona je rekla da treba učiniti sve na planu pomoći privredi, te da je problem što BiH nema monetarnu politiku i što nema saglasnosti da Centralna banka reaguje na krizu.

- Imamo suficit iz prošle godine od 77,7 miliona KM i 30 miliona konsolidovanog suficita koji smo imali na početku pojave virusa. Nismo još dobili ni marku pomoći od MMF-a i Svjetske banke, ali smatram da smo odlično reagovali na krizu s obzirom na novac kojim raspolažemo. Moramo se boriti i da javna preduzeća budu profitabilnija i da mogu pomoći - rekla je Vidovićeva.

Ona je dodala da će u smislu podrške privredi Srpska odvojiti 50 miliona KM za Garantni fond.