latinica  ћирилица
22/05/2020 |  13:07 | Autor: SRNA

U FBiH dva nova slučaja virusa korona

U Federaciji BiH u protekla 24 časa testirana su 632 uzorka, a virus korona je potvrđen kod dvije osobe iz Zeničko-dobojskog kantona.

Do sada su u FBiH testirana 33.273 uzorka, od kojih je registrovano 1.013 pozitivnih na virus korona.

Član Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez izjavio je na konferenciji za novinare da je u FBiH hospitalizovano 17 lica, a da nijedno nije na respiratoru.

On je dodao da je u FBiH aktivno 95 slučajeva, dok se od virusa korona oporavilo 881 lice.

- U ovom trenutku, što se tiče FBiH, situacija je stabilna - rekao je Čerkez.

Komentarišući ukidanje mjere četrnaestodnevne kućne samoizolacije za lica koja ulaze u BiH, on je istakao da Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva nije predložio ovu mjeru.

- Mišljenja smo da je takva mjera trebala da sačeka kraj mjeseca, imajući u vidu da predlažemo ukidanje mjera svakih 15 dana nakon epidemiološke analize - naveo je Čerkez.

On je upozorio da se, s obzirom na to da se zbog predstojećih praznika očekuje veliki priliv građana u BiH, neće moći kontrolisati situacija, što predstavlja poseban epidemiološki rizik.

- To predstavlja veliku mogućnost unosa ponovne zaraze u BiH. Mi razumijemo sve naše sugrađane i podržavamo njihovu želju da ove praznike provedu sa najbližima, ali molimo da se svi pridržavamo mjera zaštite - apelovao je Čerkez.