latinica  ћирилица
22/05/2020 |  13:12 ⇒ 13:15 | Autor: SRNA

Postepena normalizacija života

U Srbiju je od danas omogućen ulazak domaćih i stranih državljana bez testa na virus korona i samoizolacije, počeli su komercijalni letovi i sa niškog aerodroma, a dozvoljena su i javna okupljanja do 100 ljudi na otvorenom i zatvorenom prostoru.
Institut Batut -
Institut Batut

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Јovanović Batut" Verica Јovanović rekla je da odlukom Vlade prestaju da važe mjere kućne izolacije i druge propisane mjere za sve građane koji ulaze u zemlju.

- Podjela upozorenja na graničnim prelazima se uručuje, vraćamo se na higijenske mjere koje ćemo primjenjivati u odnosu na lični i radni nivo - rekla je Јovanovićeva.Prema narebi ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara, od danas su zabranjena javna okupljanja više od 100 ljudi, bilo da je riječ o zatvorenom ili otvorenom prostoru.

Prilikom javnih okupljanja na javnim mestima moraju biti primijenjene sve preventivne mjere - dezinfekcija ruku, upotreba ličnih zaštitnih sredstva /maske/ i rastojanje prisutnih od najmanje dva metra, navedeno je u naredbi.

Prethodno je bilo zabranjeno okupljanje više od 50 ljudi, takođe uz obavezno poštovaljnje medicinskih preventivnih mjera.

U Srbiji od danas građani mogu i da podnesu zahtjev na testiranje na virus korona, a test na lični zahtjev košta 6.000 dinara.

Pravo na besplatno testiranje i danje imaju svi građani sa simptomima virusa korona koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, kao i oni koji odlaze na operacije i određene intervencije.

Komercijalni letovi sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" krenuli su juče, a Er Srbija je prvi let do Banjaluke najavila za 5. jun.

U Srbiji je do juče u 15 časova registrovano ukupno 10.919 potvrđenih slučajeva virusa korona.

Od početka epidemije preminulo je 237 osoba, a izliječeno 5.370.