latinica  ћирилица
22/05/2020 |  13:58 | Autor: SRNA

UO Centralne banke BiH u srijedu o sredstvima MMF-a

Član Upravnog odbora Centralne banke BiH Dragan Kulina rekao je da će u srijedu, 27. maja, biti održana sjednica tog odbora na kojoj će članovi iz Republike Srpske tražiti informaciju o sredstvima Međunarodnog monetarnog fonda koja još nisu raspoređena entitetima.
Centralna banka BiH - Foto: RTRS
Centralna banka BiHFoto: RTRS

- Za srijedu je zakazana sjednica na kojoj ćemo kolega /član Upravnog odbora Centralne banke Radomir/ Božić i ja tražiti detaljnu informaciju o tome zašto sredstva MMF-a nisu prebačena entitetima - izjavio je Kulina Srni.

Prema njegovim riječima, sjednica nije mogla biti zakazana ranije zbog Ramazanskog bajrama.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je juče da Centralna banka BiH ima sve što je potrebno da isplati novac koji je uplatio MMF, te da nije jasno kakvu dopunsku odluku Banka čeka.

- Ima svoj memorandum koji je potpisala sa ministarstvima finansija, ima Pismo namjere i ima instrukcije koje su tražene od ministarstava finansija. Ne znam zašto Centralna banka čeka dodatnu odluku, nikad do sad takva odluka nije postojala. Ovo je nepotrebna priča. Nisam siguran šta ko očekuje da dobije kroz ova uslovljavanja - naglasio je Tegeltija.

MMF je 23. aprila na odgovarajuće račune kod Centralne banke BiH doznačio oko 333 miliona evra, po osnovu aranžmana Brze finansijske pomoći.