latinica  ћирилица
22/05/2020 |  15:07 ⇒ 15:14 | Autor: SRNA

Oduzeti cigarete i sitno rezani duvan u vrijednosti 27.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH privremeno su oduzeli 4.077 paklica cigareta i 40 kilograma sitno rezanog duvana, procijenjene tržišne vrijednosti 27.000 KM, koji su bili namijenjeni za prodaju na crnom tržištu u BiH.
Zapljena duvana - Foto: SRNA
Zapljena duvanaFoto: SRNA

Na putu Foča-Sarajevo privremeno je oduzeto 4.077 paklica cigareta stranog porijekla koje nisu bile obilježene akciznim markicama ove uprave, kako je propisano Zakonom o akcizama BiH.

Aktivnosti su sproveli službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra UIO u Sarajevu, u saradnji sa službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Službenici UIO su 40 kilograma sitno rezanog duvana, koji nije bio obilježen akciznim markicama ove uprave, pronašli u putnom motornom vozilu, koje su zaustavili i prekontrolisali na području opštine Hadžići, saopšteno je iz UIO.

Lica od kojih su oduzeti akcizni proizvodi biće procesuirana u skladu sa zakonskim propisima BiH.

UIO BiH pozvala je građane da na otvorenu besplatnu liniju Uprave 080/ 02 06 07 anonimno prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda.