latinica  ћирилица
22/05/2020 |  15:28 ⇒ 15:55 | Autor: RTRS

NSRS: Okončana rasprava o uredbama koje je donijela predsjednica Srpske

Narodna skupština Republike Srpske danas je na 13. posebnoj sjednici okončala raspravu o potvrđivanju akata koje je donijela predsjednica Republike za vrijeme vanrednog stanja, a potom je ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović obrazložila Prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za 2020. godinu, po hitnom postupku.
Posebna sjednica NSRS (Foto: NSRS) -
Posebna sjednica NSRS (Foto: NSRS)

Obraćajući se poslanicima na posebnoj sjednici, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je podsjetila da je tokom trajanja vanrednog stanja u Republici Srpskoj, u skladu sa ustavnom procedrom doneseno ukupno 19 uredbi, a potom obrazložila svaku od njih.

Rekla je da će tri uredbe prestati da važe danom stupanja na snagu Odluke o ukidanju vanrednog stanja u Republici Srpskoj. Riječ je o uredbama sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja, o rokovima i postupanju u upravnim postupcima i drugim postupcima uređenim posebnim materijalnim propisima i o oslobađanju plaćanja naknada za priređivanje igra na sreću.

Narodni poslanici juče su usvojili Odluku o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske koja stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Poslanicu su usvojili i Zaključak koji glasi: "Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da su Glavni koordinacioni tim, Republički krizni štab, Predsjednik Republike i Vlada Republike Srpske u vanrednoj situaciji i vanrednom stanju, a koje je proglašeno usljed pandemije virusa COVID-19, maksimalno predano i efikasno obavljali svoje dužnosti, te da je pravovremenim postupanjem pomenutih organa sačuvano javno zdravlje građana Republike Srpske i održana privredna aktivnost".

Nakon redovne pauze do 17.00 časova, pred poslanicima će se naći Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2020. godinu, po hitnom postupku, Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2020. godinu i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci – Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje projekata registracije nekretnina.