latinica  ћирилица
22/05/2020 |  16:03 | Autor: RTRS

Iz sredstava klirinškog duga odobreno 107 projekata

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o realizaciji projekata iz sredstava klirinškog duga po osnovu zaključenog Sporazuma o regulisanju obaveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi sa robnim prometom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRЈ.
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija)Foto: RTRS

Od 60 miliona KM koji su pripali Republici Srpskoj iz sredstava klirinškog duga do sada je odobreno 107 projekata, ukupne vrijednosti 59,6 miliona KM. Izvršena plaćanja po odobrenim projektima iznose 54,6 miliona KM, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je Vlada distribuisala sredstva iz klirinškog duga u najveći broj lokalnih zajednica u cilju poboljšanja saobraćajne, privredne, obrazovne, zdravstvene, komunalne, sportske, kulturne, administrativne infrastrukture, što će neminonovno dovesti do podizanja kvaliteta pružanja javnih usluga u tim zajednicama.

- Među projektima koji su finansirani iz sredstava klirinškog duga su igradnja sportske dvorane Urije u Prijedoru, završetak izgradnje Sportske dvorane u Gradišci, izgradnja Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci, izgradnja Sportske dvorane u Istočnom Novom Sarajevu, sanacija studentskog doma "Nikola Tesla" u Banjaluci, kao i proširenje škole i izgradnja fiskulturne sale OŠ "P.P. Njegoš" Istočna Ilidža, sanacija i rekonstrukcija Banskog dvora u Banjaluci, a sredstva su usmjerena i za organizaciju Evropskog omladinskog olimpijskog festivala - ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva dodaju da su sredstvima klirinškog duga finansirana i dva projekta van teritorije Republike Srpske /Sanacija Eparhije Gornjokarlovačke u Karlovcu i izgradnja spomenika poginulim borcima u Drvaru/.