latinica  ћирилица
22/05/2020 |  16:18 ⇒ 16:50 | Autor: RTRS

Dodik o lažnim vizama: Potvrda da su migranti bezbjednosni problem (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da migranti usložnjavaju situaciju u BiH, te naveo da je osim ambasadora BiH u Pakistanu, lažne vize davao i ambasador BiH u Iraku, čime je u BiH ušlo nekoliko hiljada ljudi iz te zemlje.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

On je rekao da se na to nije moglo čuti reagovanje nikoga iz međunarodne zajednice.

- Ali zato reaguju na gluposti, kao Američka ambasada juče. Svi oni doprinise nestabilnosti u BiH - rekao je Dodik.

On je istakao da slučajevi izdavanja lažnih viza potvrđuju da migrantska kriza u BiH nema humanitarni karakter, već da je u pitanju bezbjednosni problem.

- Predsjedništvo BiH je organ koji odlučuje o spoljnoj politici, a ja nakon godinu i po dana saznajem da ambasori Bošnjaci daju lažne vize, a kada uđem u taj problem saznam da su mnogi u BiH to znali. I /ministar bezbjednosti BiH Fahrudin/ Rdončić je vrlo jasno osudio migrantsku politiku SDA za koju je rekao da je na štetu BiH i samih Bošnjaka - naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da se odluka Republike Srpske da ne dozvoli otvaranje migrantskih centara na svojoj teritoriji pokazala ispravnom.

- Drago mi što smo odlučili da ne gradimo migranstke centre u Republici Srpskoj jer se vidi da ovo nije samo humanitarno pitanje, već pitanje koje ima značajne bezbjednosne i političke aspekte - istakao je Dodik.

Podsjećamo, danas je objavljeno da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet i užurbano radi na istrazi koja se odnosi na slučaj izdavanja turističkih viza koje su pojedinci iz Ambasade BiH u Amanu, mimo procedura, omogućili državljanima Iraka koji su dolazili u BiH kao navodni turisti.

Osim dolazaka Iračana, provjerava se da li je bilo ovakvih slučajeva i u drugim ambasadama i državljanima Maroka, Alžira, Pakistana, Avganistana.