latinica  ћирилица
22/05/2020 |  16:37 ⇒ 16:49 | Autor: SRNA

Strateški odnosi Srbije i Kine dodatno osnaženi

Strateški odnosi Srbije i Kine dodatno su osnaženi i produbljeni u prethodnim mjesecima, uprkos specifičnim uslovima pandemije virusa korona, ocijenili su danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i kineski ambasador Čen Bo.
Ivica Dačić i Čen Bo - Foto: SRNA
Ivica Dačić i Čen BoFoto: SRNA

Sagovornici su naglasili da dvije strane treba da se fokusiraju na realizaciju postignutih dogovora radi daljeg jačanja izvanrednih ukupnih, posebno političkih i ekonomskih odnosa.

Čen je naglasila da kineska strana visoko cijeni podršku i pomoć koju Srbija pruža Kini od početka epidemije u toj zemlji, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ona je posebno istakla značaj uspješne posjete Dačića Kini, od 25. do 28. februara, koja je bila jedna od rijetkih i prva posjeta jednog šefa diplomatije Pekingu u jeku epidemije virusa korona.

Čen je informisala Dačića o zasjedanju 13. Svekineskog narodnog kongresa, jednog od najznačajnijih događaja na političkoj sceni Kine, koje je počelo danas u Pekingu.

Dačić je iskazao zahvalnost za pomoć Vlade Kine u medicinskoj opremi i materijalu, kao i upućivanju tima medicinskih stručnjaka u Srbiju.

On je zahvalio kineskim provincijama i kompanijama koje su pomagale, a posebno ogromnom broju kineskih građana koji su Srbiji uputili pojedinačne donacije.