latinica  ћирилица
22/05/2020 |  17:01 ⇒ 17:03 | Autor: SRNA

Fazlić: Ukoliko krene stampedo migranata u Bihać, biće još Vučjaka

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić upozorio je nadležne da će, ukoliko u ovaj grad krene stampedo migranata, o kojima niko neće voditi računa, otvoriti još pet kampova Vučjak.
Migranti u Bihaću - Foto: RTRS
Migranti u BihaćuFoto: RTRS

Fazlić je naglasio važnost prisustva Delegacije EU, Evropske komisije i međunarodnih organizacija, bez kojih bi, kako je rekao, stanje bilo haotično.

- Treba da svi budemo profesionalni i brzo nastavimo uspješnu dosadašnju saradnju. Isto tako, moram upozoriti sve aktere procesa kako neću oklijevati s otvaranjem novih Vučjaka ukoliko Bihać bude ponovo izložen nesnosnom pritisku migranata i u tome prepušten sam sebi - poručio je Fazlić.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, gradonačelnici i načelnici opština u Unsko-sanskom kantonu naglasili su danas na sastanku značaj i uspješnost dosadašnje saradnje sa Evropskom komisijom i međunarodnim organizacijama, ali i ponovili da je interes građana tog kantona uvijek na prvom mjestu zbog čega se beskompromisno insistira na zatvaranju prihvatnih centara "Bira" i "Miral".

- Bićemo maksimalno profesionalni u daljem postupanju, međutim svima mora biti jasno da Unsko-sanski kanton neće biti dvorište rješavanja problema migracija u ovom dijelu Evrope. Nećemo se baviti nikakvim prepiskama, nego ćemo, u skladu sa ustavnim ovlaštenjima, brinuti o interesima i bezbjednosti naših građana - istakao je Ružnić.

On je napomenuo da je zatvaranje "Bire" i "Mirala" naloženo još na zajedničkom sastanku u Briselu, gdje je naglašeno da prihvatnim centri ne smiju biti u privatnim objektima.

Јasno je definisano kako će se proces konačnog zatvaranja "Bire" odvijati u dvije faze i da je zapravo već počeo.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić istakao je da su u proteklom periodu izvršili blokadu ovog prihvatnog centra tako što su smanjili broj korisnika usluga sa 2.100 osoba, na trenutnih 650 migranata.

- U prvoj fazi daljeg procesa izmještamo maloljetnike, nakon čega ćemo negdje oko 400 ljudi premjestiti u prihvatni kamp na lokalitetu Lipa. Nadam se da ćemo sve vrlo brzo završiti, te profesionalnim djelovanjem i uz podršku međunarodnih organizacija napokon zatvoriti neuslovan i nepoželjan kamp u centru Bihaća - rekao je Kljajić.

Politički predstavnici Unsko-sanskog kantona istrajni su i u zahtjevu za izmještanje maloljetnih lica bez pratnje u prihvatne centre van tog kantona, prenose federalni mediji.

Kantonalni ministar zdravstva Nermina Ćemalović izjavila je da su već u komunikaciji s nadležnima za prihvatne centre Duje i Salakovac, gdje žele izmjestiti 150 maloljetnika koji nemaju adekvatne uslove za život u centrima na području Unsko-sanskog kantona.

- U "Biri" i "Miralu" trenutno imamo 23 djece do 15 godina, što je nedopustivo. Zaista bi neko trebao razmisliti o ovom velikom problemu, koji je naravno ponovo ostavljen nama u kantonu - napomenula je Ćemalovićeva.

Na sastanku je naglašena važnost zajedničkog nastupanja i djelovanja u ovoj situaciji, ali i uvjerenje kako ovaj put neće izostati podrška i saradnja Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara i resornog ministra Fahrudina Radončića.