X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
22/05/2020 |  18:56 ⇒ 19:09 | Izvor: SRNA

Hitno sprovesti usaglašeni aranžman sa MMF-om

Predsjedništvo HDZ-a BiH danas je sa sjednice u Mostaru uputilo poziv na hitno sprovođenje usaglašenog finansijskog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, uz napomenu da taj dogovor i njegova raspodjela moraju biti ispoštovani da bi se spriječio ekonomski i privredni pad na svim nivoima u BiH.
Hrvatska demokratska zajednica BiH (foto: HDZ BiH) -
Hrvatska demokratska zajednica BiH (foto: HDZ BiH)

- Pokušaj tihog ustavnog i institucionalnog udara kroz eliminisanje kantona u raspodjeli sredstava, neće biti dozvoljen. Finansijska likvidnost i podrška privredi s ciljem što bržeg oporavka mora biti dostupna i osigurana za sve nivoe na prethodno usaglašen način - saopšteno je iz HDZ-a BiH nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Predsjedništvo HDZ-a BiH osudilo je kršenje zakona i zakonskih procedura, kao i pokušaja derogacije Ustava u izboru članova Centralne izborne komisije, koja mora ispunjavati neophodne zakonske preduslove i biti odvojena od političkog uticaja.

- Političke manipulacije u režiji određenih parlamentarnih stranaka imaju za cilj da potpuno ovladaju ovom institucijom i pri tome da utiču na izborni proces, što predstavlja grubo kršenje demokratskih normi i prakse - navode iz HDZ-a BiH.

U saopštenju se dodaje da nelegalno i nelegitimno tijelo pod političkim uticajem mora da bude predmet osude u svakom demokratskom društvu i u hitnom postupku biti vraćeno u zakonske okvire.

Predsjedništvo HDZ-a BiH pozvalo je zvaničnike svih nivoa vlasti i nadležne institucije na dogovor i osiguravanje uslova za provođenje lokalnih izbora i politički dogovor za održavanje izbora u gradu Mostaru.

U saopštenju se napominje da svi zakonski preduslovi moraju biti do kraja ispoštovani da bi izborni proces bio demokratski proveden i zakonski transparentan.

- Dosadašnji pregovori moraju imati svoj konačni epilog u parlamentarnoj proceduri u skladu sa odlukama Ustavnog suda kako bi grad Mostar napokon dobio neophodne preduslove za održavanje izbora - dodaju iz HDZ-a BiH.

Na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao lider HDZ-a BiH Dragan Čović, Predsjedništvo HDZ-a BiH imenovalo je Centralni izborni štab i Izvršni izborni štab HDZ-a BiH za pripremu i organizovanje lokalnih izbora u BiH, te izbora u Hrvatskoj za 11. izbornu jednicu.

Predsjedništvo HDZ-a BiH pozvalo je nadležne organe pravosuđa i policije na rješavanje koruptivnih i pljačkaških afera koje potresaju društvo u posljednjih mjesec dana.

- Vladavina prava mora biti temelj svakog društva, a pravda uz transparentan proces zadovoljena. Afera "Respirator" mora do kraja biti rasvijetljena i predstavlja svojevrsan ispit za buduće procese na evropskom putu BiH - dodaje se u saopštenju.

Iz HDZ-a BiH ističu da je njihov ključni prioritet evropski put i da fokus mora biti vraćen bez obzira na razne blokade, te ponovo izražavaju zahvalnost Vladi i premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću za pomoć BiH na putu evropskih integracija.

Predsjedništvo HDZ-a BiH odbacilo je "pokušaje nametanja i etiketiranja hrvatskog naroda kroz politički instruisane rezolucije i stvaranja lažne slike o cijelom narodu".

- HDZ BiH i hrvatski narod nedvosmisleno osuđuju sve totalitarizme, fašističke i komunističke zločine i saosjeća sa svim žrtvama koje je zadesila tužna sudbina, bez obzira na njihovu vjeru ili nacionalnost. Svaki zločin mora biti beskompromisno osuđen i ne smije biti predmet političkog obračuna s bilo kim - dodaje se u saopštenju.

Predsjedništvo HDZ-a BiH osudilo je "medijski linč" protiv katoličke crkve ikardinala Vrhbosanske nadbiskupije Vinka Puljića, kao i "otvorene prijetnje za vrijeme održavanja mise za žrtve Blajburga", ističući da pravo na slobodu vjere predstavlja temeljno i iskonsko pravo svakog pojedinca i da Crkva ne smije biti "predmet besramnih pokušaja politizacije i relativizovanja od bilo koga".

Predsjedništvo HDZ-a BiH zahvalilo je medicinskom osoblju, policijskim službenicima, tijelima civilne zaštite u BiH i svima koji su u sklopu svoje profesije i posla dali doprinos na suzbijanju i borbi protiv globalne pandemije virusa korona.