latinica  ћирилица
22/05/2020 |  19:11 ⇒ 19:12 | Autor: SRNA

Četiri godine od smrti Bate Živojinovića

U Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu danas je održan četvorogodišnji pomen velikanu srpskog glumišta Velimiru Bati Živojinoviću.
Bata Živojinović -
Bata Živojinović

Pomenu su, osim njegove unuke Dine, prisustvovali visoki funkcioneri SPS-a predvođeni predsjednikom stranke Ivicom Dačićem, koji je i ministar spoljnih poslova Srbije.

Dačić je rekao da je podržao inicijativu pojedinih javnih ličnosti, među kojima Raleta Zelenovića i Neleta Karajlića, da se u Koraćici podigne spomen-dom Bati Živojinoviću.

- To je dobra ideja koju sam podržao i prenijeću je Skupštini grada. Tako bi se i Koraćica, a i cijeli Beograd, odužili Bati Živojinoviću za ono što je uradio za našu zemlju i njenu kulturu - istakao je Dačić.

Porodica je početkom godine odlučila da ekshumira Batu iz Aleje zaslužnih građana i sahrani ga pored njegove supruge Lule, u porti crkve u Koraćici.

Za to su dobili odobrenje gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, a ranije je najavljeno da se ekshumacija očekuje početkom ljeta, prenijele su Večernje novosti.

Premještanje tijela Bate Živojinovića u rodnu Koraćicu obnavlja pitanje legata u glumčevom rodnom selu, u kome i dalje ne postoji obilježje sjećanja na ovu filmsku legendu.

Velikan jugoslovenske kinematograFije Bata Živojinović je još za života neke svoje uspomene, nagrade, fotografije dao Јugoslovenskoj kinoteci.

Glumčeva supruga Lula, koja je preminula krajem prošle godine, dio zaostavštine čuvala je za budući legat u Koraćici.