latinica  ћирилица
22/05/2020 |  19:49 ⇒ 23/05/2020 | 08:15 | Autor: RTRS

Od 15. juna za odmor u Srpskoj turistički vaučeri u iznosu od 100 KM (VIDEO)

Turističke vaučere za odmor u Srpskoj građani će moći da koriste od 15. juna, izjavila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović, nakon sastanka sa hotelijerima, predstavnicima turističkih agencija i ugostiteljima. Namjera je da građani tako pomognu turizmu i privredi, da nakon virusa korona stanu na noge ali i da bolje upoznaju Srpsku, rečeno je nakon sastanka.
Banja Vrućica -
Banja Vrućica

Uskoro počinje emisija turističkih vaučera namijenjenih za odmor u Srpskoj. Vaučer u vrijednosti 100 maraka moći će da dobije svaki punoljetni građanin, bez obzira na visinu ličnih primanja, a koji se prijavi na javni poziv nakon emisije vaučera.

Vaučer će moći da se koristi isključivo za sufinansiranje troškova smještaja i za minimalan boravak od tri noćenja.

- Sigurna sam da će ovo biti prilika, kao što sam rekla, kao prvo da pomognemo oblast koja nam je jako važna, drugo, da pokažemo našim građanima različita mjesta i da tamo mogu da se odmore, a da pri tome dobiju subvenciju za taj boravak, i treće, mislim da u ovome leži velika razvojna šansa za domaći turizam - rekla je Željka Cvijanović, poredsjednica Republike Srpske.

Vaučeri će biti emitovani u tri etape – prvo 20.000, a potom dva puta po 15.000 vaučera, rekla je predsjednica Srpske.

Ako bude velika zainteresovanost, kaže, postoji mogućnost dodatne emisije. Za boravak od tri noćenja moći će da se koristi jedan vaučer, a za četiri i više, dva. Hotelijeri, ugostitelji i predstavnici turističkih agencija zadovoljni su projektom.

- Mislim da je ovo projekat koji je došao u pravo vrijeme. Nažalost, izazvan sa pandemijom, ali mislim da će da zaživi projekat u narednom periodu, gdje će građani da koriste domaće destinacije - naveo je Dragan Bogdanić, direktor Zdravstveno-turističkog centra "Banja Vrućica" iz Teslića.

Direktor Nacionalnog parka "Kozara" Dragan Romčević zahvalio je predsjedniku Srpske i Vladi na kreiranju ovog projekta, navodeći da će on pomoći turizmu da lakše prebrode trenutnu krizu, ali i da dugoročno navikavaju građane da dio odmora provedu na turističkim destinacijama u Srpskoj.

Cilj projekta je, kažu u Ministarstvu trgovine i turizma, da se promoviše porodični odmor i upozna Srpska, ali i da se razvija domaći turizam i time jača privreda.

- Mogu konstatovati da nije došlo do većeg otpuštanja u ovoj oblasti i učinićemo sve da zaposlimo nove i zadržimo ove radnike - istakla je Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske.

Posljedice virusa korona vidljive su i u turizmu, jer nijedno putničko osiguranje ne pokriva liječenje od Kovida 19.

Tačnije, ako se neko tokom odmora van svoje zemlje zarazi virusom korona, bolnički računi mogli bi da budu astronosmki.

Dan liječenja u Grčkoj košta od 400 do 900 evra, u Turskoj od 700 do 1.000 evra, u Egiptu od 350 do 600, a u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj od 1.200 do 1.600 evra.