latinica  ћирилица
22/05/2020 |  19:54 ⇒ 22:15 | Autor: RTRS

Obilježeno 28 godina od smrti 12 beba (VIDEO)

Služenjem parastosa na Novom groblju i polaganjem vijenaca na spomen obilježje "Život", u Banjaluci je obilježeno 28 godina od stradanja 12 beba koje su 1992. godine zbog nedostatka kiseonika preminule u Kliničkom centru.
Godišnjica smrti 12 beba - Foto: RTRS
Godišnjica smrti 12 bebaFoto: RTRS

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija te godine zabranio je sve letove iznad BiH, a koridor prema Srbiji bio je zatvoren.

Smrt banjalučkih beba postala je simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Godine 1992. odlukom svjetskih moćnika, u Banjaluci je ugašen život 12 rođenih beba. Sreća Dragoslave Јaćimović trajala je kratko. Usljed nedostatka kiseonika, njena tek rođena beba je preminula.

- To se ne može zaboraviti ni preboliti, jer je to dijete. Žao mi je što nas nikad nema u velikom broju, jer ova smrt naše djece je bila ta inicijalna kapsula za proboj koridora i mislim da bi trebalo dati veći značaj - poručila je Јaćimovićeva.

Odlukom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, 1992. godine na snazi je bila zabrana letova iznad BiH, zbog čega kiseonik nije bio dopremljen u banjalučku bolnicu.

Tragedija je mogla biti spriječena da su svjetski moćnici željeli da čuju vapaje ljekara.

Ovaj zločin nikada, ni pred jednim sudom nije procesuiran.

- 28 godina zločina bez kazne, 28 godina nepravde svjetskih moćnika. Kao majka koja je izgubila dijete, a tako se isto osjećaju ostale majke, nema utjehe - rekla je Željka Tubić.

Smrt nedužnih bića bolna je rana na srcima njihovih majki, porodica i cijelog srpskog naroda, koja svjedoči o zločinu koji se odigrao pred očima međunarodnih moćnika, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

On je poručio je da će stradanje beba ostati vječno i potresno sjećanje u svijesti Republike Srpske.