latinica  ћирилица
22/05/2020 |  20:05 ⇒ 20:10 | Autor: SRNA

Napad na sveštenika Nikolu Radovića u Baru

Da je bezbjednost episkopa i sveštenika u Crnoj Gori ozbiljno ugrožena pokazuje i posljednji događaj - napad na sveštenika Nikolu Radovića ispred Parohijskog doma u Baru, kome je grupa mladića psovala srpsku majku i prijetila govoreći da "popovi ubrzo više neće moći da se šetaju po Crnoj Gori", upozoravaju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.
Bar - Foto: RTRS
BarFoto: RTRS

- Svešteniku Nikoli sinoć je grupa mladića došla ispred doma, počela da urliče, viče, prijeti. To je izazvalo uznemirenje, naročito kod male djece i supruge - saopšteno je iz Mitropolije.

U saopštenju se navodi da su na molbu oca Nikole da se raziđu i idu svojim putem mladići počeli da mu psuju srpsku majku i da mu prijete, govoreći da "popovi ubrzo više neće moći po Crnoj Gori da se šetaju".

- Ako tome dodamo da je najbučniji iz te grupe bio mladić islamske vjeroispovijesti, onda vidimo svu neozbiljnost i neodgovornost, na prvom mjestu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića koji crtanjem meta vladikama i sveštenicima stvaraju ambijent koji, nadamo se, niko u Crnoj Gori ne želi - naglašava se u saopštenju.

U Mitropoliji sa Cetinja se pitaju - "nije li ovo plod Đukanovićeve zlonamjerne i netačne konstatacije da `Crkva uvozi sveštenike`?".

U saopštenju se navodi da je antiustavni i necivilizacijski Zakon o slobodi vjeroispovijesti bio jasan i konkretan korak kojim se vladajuća većina otvoreno deklarisala kao antihrišćanska, naročito antipravoslavna, a doba virusa korona je pokazalo da je vlast i bogoborna i da joj ništa nije sveto.

Iz Mitropolije podsjećaju da već mjesecima traje otvorena kampanja protiv Crkve, episkopa, sveštenstva i vjerujućeg naroda u Crnoj Gori.

- Zatvaranje pravoslavnih hramova, policijske opsade, zabranjivanje vjernicima da ulaze u njih, sprečavanje sveštenika u vršenju vjerskih obreda i na kraju hapšenje i pritvaranje sveštenika i vladike su postupci koji Crnu Goru polako pretvaraju u državu koja više liči na totalitarizam Envera Hodže nego na savremenu i demokratsku državu - napominje se u saopštenju.

Iz Mitropolije ukazuju da su obraćanja najodgovornijih ljudi u državi samo potvrdila da sve ove akcije nisu proizvod slučajnosti i nekoordinacije, već smišljen i opasan plan obračuna sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

- Oštro protestujući i osuđujući ovakvo ponašanje vlasti i njihovih pristalica, pozivamo sve u državi, a naročito one koji su najodgovorniji, da prestanu sa gonjenjem Crkve, episkopa, sveštenstva i verujućeg naroda, uz molitvu da se litije što prije vrate, jer se kroz njih očigledno iscjeljuje ovo društvo od međusobne mržnje i pakosti - poručuju večeras iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Iz Mitropolije poručuju i da su odlučni da istraju na putu Božijem - "Hodeći stazama Svetih Božijih ljudi, uzdajući se u njihovu pomoć, poručujemo još jače i glasnije - Ne samo svetinje"!

Policija je u Baru identifikovala lice čiji su inicijali S.K. /20/, osumnjičeno da je prijetilo svešteniku i pokušalo da ga napadne.

Iz crnogorske Uprave policije saopšteno je da je sveštenik čiji su inicijali N.R. danas prijavio policiji da mu je ispred crkvene kuće koja se nalazi u blizini Crkve Sveti Nikola u Baru nepoznato lice upućivalo uvrede, te i da je fizički nasrtalo na njega, ali da su ga druga lica u tome spriječila.