latinica  ћирилица
22/05/2020 |  20:45 | Autor: SRNA

Međunarodni partneri da osude direktan uticaj na izborne procese

Hrvatski narodni sabor pozvao je međunarodne partnere da osude one političke stranke koje manipulacijama kreiraju politički podložnu Centralnu izbornu komisiju BiH i njihov direktan uticaj na izborne procese.
HNS (Foto: hnsbih.ba) -
HNS (Foto: hnsbih.ba)

- Izostanak takve osude daje za pravo istim strankama da nastave da podrivaju Ustav BiH i zakonske propise. Tražiti krivca na pogrešnim adresama i skretanje fokusa s ključne tačke navedenog problema, u najmanju ruku predstavlja obmanu javnosti i neskriveni podsticaj kršiocima zakona da nesmetano nastave da praviti institucionalnu lakrdiju od CIK-a BiH - saopšteno je iz Kancelarije za informisanje HNS-a.

U saopštenju se napominje da su međunarodne organizacije, uključujući i OEBS, upoznate o svim nepravilnostima koje su provedene u postupku izbora novih članova CIK-a BiH, te napominje da Izborni zakon jasno precizira način i pravila izbora članova CIK-a.

- Takođe, nadležna tijela upoznata su o svim nelegalnostima u režiji određenih političkih stranaka i manipulacija oko prijava na javni konkurs za članove CIK-a BiH. Te iste stranke su izraziti krivci zašto je legalnost i legitimnost ovog tijela dovedena u pitanje i reakcija mora biti upućena istima koji krše i Ustav i zakon i nikakve posljedice ne snose za izazivanje krize oko ove institucije -  ističu iz HNS-a.

Iz HNS-a naglašavaju CIK BiH ne smije biti politički pristrana institucija, što u ovom sastavu članova definitivno jeste.

- Ukoliko su članovi tijela koje treba da obezbijedi uslove, nadzire izborni proces i implementira rezultate izbora birani i postavljeni na neustavan i nelegalan način, cjelokupan izborni proces nema pravno ni bilo kakvo uporište. Upravo tako izabrani članovi ne mogu biti nikakav garant zakonitog, ni transparentnog izbornog procesa - ističe se u saopštenju.