latinica  ћирилица
23/05/2020 |  10:43 ⇒ 10:43 | Autor: RTRS

Srpska se zadužuje za projekat registracije nekretnina

Prijedlogom odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Svjetskoj banci-Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za dodatno finansiranje projekata registracije nekretnina /9048-BA/ prihvata se zaduženje za realizaciju dodatnog finansiranja Projekta registracije nekretnina do 12,8 miliona evra, što je 64,1 odsto od ukupnog iznosa kredita za BiH, koji je 20 miliona evra.
Zora Vidović -
Zora Vidović

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je, obrazlažući u Narodnoj skupštini ovu odluku, da je cilj projekta pružanje podrške za razvoj održivog sistema registracije nekretnina sa harmonizovanim evidencijama zemljišnih knjiga i katastara u urbanim područjima Srpske.

Ona je dodala da se kreditna sredstva odobravaju Srpskoj na rok otplate od 32 godine, a period odgode plaćanja je sedam godina, koji je uračunat u taj rok.

- Kamatna stopa je referentna i uvećana za fiksnu maržu. Servisni trošak je 0,25 odsto iznosa kredita, komisiona provizija je 0,25 odsto godišnje na nepovučeni iznos kredita. Otplata glavnice je polugodišnje, 15. februara i 15. avgusta, a valuta plaćanja je evro - navela je, između ostalog, Vidovićeva i konstatovala da su uslovi kredita veoma povoljni.

Ona je rekla da će ovaj koristan razvojni projekat u Srpskoj, čije je sprovođenje počelo 2013. godine, realizovati Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, u saradnji sa Ministarstvom finansija, te da je predviđeni rok za realizaciju projekta 31. juli 2022. godine.